Євгеній Онєгін – критика

✅ Мені завжди здається дивним питання «Чи любите ви читати?». Це дивно, тому що негативна відповідь говорить про людину багато чого. Наприклад, те, що людина, що не любить читати, позбавлений уяви. Цю людину, напевно, не можна назвати ерудованою. Та й освіченою такого співрозмовника навряд чи назвеш.

Кожна зустріч із справжнім витвором мистецтва просвітлює і очищає душу, наповнює внутрішній світ людини новим змістом. А якщо таким твором є роман російської класичної літератури, то настільки потужним виявляється цей вплив, що читач відчуває його протягом усього подальшого життя. Читання роману у віршах «Євгеній Онєгін» справило на мене сильне враження.

Раніше мені здавалося, що передати у віршах розповідь про життя героя, його ставлення до життя, про його любов неможливо, для цього призначена проза. Між тим, А. С. Пушкіну вдається зробити це блискуче. На додаток, автору вдалося передати дух епохи, розкрити життя різних верств: від вищої аристократії і провінційних поміщиків до селян-кріпаків. Критик В. Г. Бєлінський навіть назвав цей твір «енциклопедією російського життя».

Я думав, що добре уявляю собі, чому Пушкіна називають великим російським поетом, адже я був знайомий з його дивовижними казками, чудовими ліричними віршами і динамічними поемами. Але після того, як я прочитав роман у віршах, моє уявлення про поета змінилося. Я усвідомив, що Пушкін не просто писав вірші і прозові твори, але Олександр Сергійович жив поезією, він «дихав» російської промовою. «Легкість» його дихання дозволяє нам називати Пушкіна творцем російської літературної мови. Автор «Євгенія Онєгіна» максимально зблизив сучасну для нього мова та великоваговий книжна мова, яким жила російська допушкінська поезія.

Пушкін працював над романом «Євгеній Онєгін» багато років. Як мені здається, це було його улюблений твір. Як я вже написав, у цьому романі дана картина всіх верств російського суспільства: і вищого світу, і дрібнопомісного провінційного дворянства, і кріпаків. На прикладі окремих представників різних верств перед читачем постає картина всього російського народу (до народу я відношу не тільки селян, а й дворян, аристократів). У роки створення роману Пушкіну довелося багато чого пережити, втратити багатьох друзів, випробувати гіркоту загибелі кращих людей Росії, закохуватися і відчувати розчарування, одружитися і стати батьком. Роман був для поета, за його словами, плодом «розуму холодних спостережень і серця сумних замет». Думки і почуття автора відкривають для нас світогляд Пушкіна.

Образ автора в романі створюють так звані ліричні відступи. Хто ж головний герой роману «Євгеній Онєгін»? Багато хто вважає, що головний герой роману Онєгін, а все-таки сам Пушкін. Велика частина віршованого твору являє собою роздуми про найрізноманітніші аспекти життя. І менша частина – це виклад сюжету.

Якщо прочитати роман уважніше, то можна побачити, що в ньому не один головний герой, а два: Онєгін і Пушкін. Про перипетії в житті Пушкіна як реального історичного обличчя ми дізнаємося майже стільки ж, а може бути і більше, ніж та про біографію Євгенія Онєгіна – вигаданого літературного героя. Вони багато в чому схожі, недарма Пушкін відразу сказав про Євгена, що це «добрий мій приятель». Пушкін про себе і про Онєгіна пише: «пристрастей гру ми знали обоє, мучила, життя обох нас. В обох серця жар згас … ». Автор, як і його герой, втомившись від суєти, не може в душі не зневажати людей світла, мучиться спогадами про юність, світлої і безтурботним. Пушкіну подобається «різкий, охолоджений» розум Онєгіна, його невдоволення собою і злість похмурих епіграм. Коли Пушкін пише про те, що Онєгін народився на берегах Неви, говорить про виховання Онєгіна, про те, що він знав і вмів, то мимоволі представляється сам Пушкін. Автор і його герой – це люди одного покоління і приблизно одного кола: в обох були французи-гувернери, обидва провели молодість в петербурзькому світі, у них, як з’ясовується з роману, спільні знайомі і друзі. Навіть батьки їх мають схожість: батько Пушкіна, як і батько Онєгіна, «жив боргами …».

Узагальнюючи розповідь про юність Євгенія, Олександр Сергійович пише: «Ми всі вчилися потроху, чого-небудь і як-небудь, так вихованням, слава богу, у нас не дивно блиснути».
Поет мимоволі відзначає і свою відмінність від Онєгіна. Про Онєгіні Пушкін уїдливо зауважує: «Не міг він ямба від хорея, як ми не билися, відрізнити». Однак Пушкін, на відміну від Онєгіна, займається поезією глибоко, називаючи її «серйозною пристрастю». Онєгін, за зауваженням автора, не розуміє краси природи, сам же поет мріє про тихого, спокійного життя в райському куточку, де він міг би насолоджуватися природою. Пушкін дає емоційну і кілька іронічну оцінку маєтку, що дістався Євгену у спадок: «Село, де нудьгував Онєгін, була чарівний куточок». По-різному сприймають Пушкін і Онєгін багато речей, наприклад, театр. Для Пушкіна театр – чарівний край, про який він мріяв у засланні. Онєгін відноситься до театру зневажливо, як і до інших світським забав. Пушкін вміє радіти тому, що так набридло Онєгіну. Читаючи роман, ми поступово розуміємо ставлення автора до світського суспільства і дворянського класу, до якого він сам належить за народженням. Онєгін не бачить перед собою сенсу життя, великої мети, і в тому його трагедія. Якщо Пушкін насолоджується природою, то Онєгіна все одно, тому що він ясно бачить, що «… і в селі нудьга та ж». Розмірковуючи про сенс людського існування, про значення молодості в житті кожної людини, Пушкін з гіркотою говорить: «але сумно думати, що даремно була нам молодість дана». Закінчуючи роман, Пушкін знову звертає погляд до тих, кого полюбив в юності, кому залишився вірний серцем.

Велике щастя – йти за думкою автора, розгадувати таємниці, заховані за рядками віршованого, прозового або драматургічного тексту, виявляти авторський сенс і співвідносити власні уявлення про речі, людей, життя. Людина, яка вміє отримувати задоволення при читанні великих творів, – щаслива людина.