Твір про правду Соні Мармеладової – значення теорії героїні

У романі «Злочин і кара» у кожного героя є своя правда. Школярі пишуть твір про правду Соні Мармеладової і її самопожертву заради близьких. Ця високодуховна дівчина – один з центральних образів роману. Вона глибоко релігійна. Соня твердо вірить, що всі люди рівні перед Богом, і справедливість зрештою восторжествує. Її світогляд відображає думки самого Достоєвського.

Сенс життя

Соня Мармеладова – дівчина з бідної сім’ї, дочка колишнього чиновника. Вона любить свого пияку батька, зведених сестер і брата, навіть озлоблену хвору мачуху. Щоб допомогти їм вижити, вона отримала “жовтий квиток” і стала торгувати собою. Коротко її характеризує наступне:

  • Соніна віра в Бога інстинктивна і позбавлена сумнівів. Вона допомагає дівчині витримати тяжкі випробування, що випали на її долю. Пройшовши через життєвий бруд, Соня залишається чистою у своїх помислах.
  • В очах суспільства вона переступила моральні закони. Але якщо Раскольников скоїв злочин для того, щоб перевірити якусь теорію, Соня Мармеладова пішла на це заради своїх близьких. Всі її вчинки визначає здатність до самопожертви.
  • Сама Мармеладова вважає себе грішницею, вона сповнена каяття. Але дівчина розуміє, що для неї немає можливості змінити своє життя.

Попри все зло, яке Сонечка зазнала від оточуючих, вона не втратила милосердя і любові до людей. Дізнавшись про те, що Раскольников вбивця, дівчина не відштовхує його від себе. Вона сповнена співчуття і хоче допомогти йому повернутися на шлях істинний. Вона стверджує, що людина може знайти Бога і піднятися після морального падіння. Для цього Соня читає Раскольникову про воскресіння Лазаря.

Мармеладова впевнена, що будь-яка людина, яким би він не був, має право отримати добро від свого ближнього. Вона вважає, що в глибині душі у кожного є добрі наміри. Навіть коли Раскольников запитує, чи гідний життя такий негідник, як Лужин, дівчина відповідає, що не їй його судити.

Протиставлення теорій

Правда Раскольникова і Соні Мармеладової протиставляються один одному в романі. Родіон розповідає дівчині свою теорію, яку коротко описує цитата: «хто тварюка тремтяча, а хто має право», але та її абсолютно не розуміє. Його міркування здаються їй дивними і нелогічними, його доводи на неї не діють. Між головними героями виникає наступний конфлікт:

  • На думку Раскольникова, боротися з поганим суспільством потрібно тут і зараз, але Соня не знаходить в самосуді виходу з положення.
  • Дівчина твердо вірить в Бога. Її теорія полягає в тому, що Бог все виправить, ситуація з часом зміниться на краще, і кожен отримає те, що заслуговує.
  • Вона дорікає Родіона в безбожності, яке його псує. На думку Мармеладової, щоб очистити свою душу, йому необхідно не тільки покаятися в злочині, а й задуматися про духовні цінності.

Смирення дівчини протиставляється бунту Родіона. Дійсно, вбивство старої-процентщіци не вирішує проблем і не змінює суспільство, воно лише губить життя самого вбивці. Таким чином автор намагається довести, що в конфлікті двох світоглядів перемагає Сонечка.

Після того як злочин було розкрито, дівчина не кидає свого друга і відправляється за ним на заслання. Вона добра і милосердна не тільки до Раскольникову, а й іншим каторжанам. Так вона звільняється від власних гріхів і вчить милосердю інших. В кінці роману погляди Соні стають поглядами головного героя. Він шкодує про скоєне, але вже пізно.

У творі про самопожертву Соні Мармеладової слід згадати про те, що для автора ця тема дуже важлива Дівчина в романі уособлює любов і душевну чистоту. Її віра в Бога не фанатична, це віра справжнього праведника, і вона очищає дівчину від пороку.

Доброта і милосердя Сонечки змінюють на краще іншу людину. Саме вона сприяє “воскресінню” Раскольникова. Хоча про це не йдеться в романі, читач розуміє, що Родіон сприймає світогляд Соні і знаходиться на шляху до Бога.

Посилання на основну публікацію