1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Зимуючі (осілі) і кочують птахи

Зимуючі (осілі) і кочують птахи

Зима є великим випробуванням для багатьох видів птахів. Їм необхідно багато їжі, щоб зігрітися і пережити холоди. У пошуках їжі кочують птахи постійно переміщаються з місця на місце. На відміну від перелітних птахів, що кочують види долають не більше ста кілометрів. Найчастіше вони селяться ближче до людини, освоюючи парки і сквери. Птахів, які залишаються на зиму в рідному краю, називають зимуючими, або осілими. Нижче представлений список зимуючих і кочових видів птахів з фото і коротким описом.

Великий строкатий дятел

Численний вид поширений по всій території Росії. Ареалом дятла є ліси, гару, парки, сквери. Птах облаштовує дупла в деревах з м’якою деревиною. Влітку дятли харчуються комахами, а взимку – насінням, витягнутими з шишок. При відсутності корму птиці цього виду перелітає на нові місця.

Горобець будинковий

Птах поширена всюди, за винятком північних регіонів. Горобець в’є гнізда поруч з житлом людини: у водостічних труб, під скатом даху. Нерідко він займає порожні дупла. Горобці є всеїдними. Основу їх раціону складають злакові, тому в сільській місцевості вони можуть завдати значної шкоди посівам. Взимку чисельність популяції різко скорочується, холод для цих птахів є серйозним випробуванням.

Ворон звичайний

Птах мешкає по всій України. Вона селиться в лісах, гаях, степах і лісопарках. Гав не тяжіє до сусідства з людиною. Джерелом живлення є ящірки, миші, пташенята, яйця, жаби і падаль. Невелику частку раціону складають рослинні корми. Взимку молоді особини кочують великими зграями, а дорослі залишаються в своїх гніздах.

Ворона сіра

Ареалом проживання є Східна Європа, Азія і Західна Сибір. У теплу пору року ворона селиться на узліссях лісів і в заплавах річок. З настанням холодів птахи перелітають в населені пункти і харчуються харчовими відходами людини. Пізньої осені молоді особини кочують на південь, а міські птахи постійно ведуть осілий спосіб життя.

Галка

Ще один представник сімейства Воронових мешкає в Центральній і Західній Європі. Галка селиться в лісах і гаях, її також можна зустріти в лісопарках. У дикій природі птах харчується комахами і ягодами, а мешканці міст не гребують харчовими відходами на смітниках. У центральних районах країни пернаті ведуть осілий спосіб життя.

Дрозд-рябинник

Птахи гніздяться в світлих лісах, узліссях, скверах і парках. Їх можна зустріти в кожному куточку Росії. Пернаті харчуються комахами, яких збирають на землі. З настанням холодів дрозди перелітають в південні регіони. У європейській частині країни горобинники зимують в міських парках.

Дрозд чорний

Численний вид, який мешкає в лісах з густим підліском, близько струмків і річок. Дрозди відшукують їжу на землі. Джерелом живлення є комахи, а також ягоди і насіння. Восени птахи збираються в зграї і готуються до відльоту. Зимує на постійному місці лише невелика частина чорних дроздів.

Шишкар

Маленька птах виділяється незвичайною формою дзьоба, який дозволяє їй відкривати лусочки ялинових і соснових шишок. Клести населяють ліси Європи і Центральної Азії. Вид добре адаптований до морозів, і взимку веде осілий спосіб життя. Для захисту від холодів клест утеплює гніздо шерстю тварин.

Піщуха

Місцеперебуванням птиці є змішані і листяні ліси. Вона влаштовує гнізда за корою дерева і в старих дуплах. Піщуха харчується комахами, яких ловить своїм тонким і гострим дзьобом. За дереву птах переміщається по спіралі вгору. Піщуха активно відлякує непроханих гостей від власного дупла. Ці птахи мало літають. Взимку вони можуть кочувати на незначні відстані.

Поползень

Представники орнітофауни, що мешкає в Європі і Сибіру. Вид гніздяться в хвойних і змішаних лісах. Основними джерелами живлення є комахи, які живуть в тріщинах дерев, насіння і горіхи. Поползень запасає корм на зиму, ховаючи його в дуплах. У холодну пору птах прилітає в парки, харчуючись їжею з годівниць.

Омелюх

Середовищем існування пернатих є тайгові лісу. Вони гніздяться на невеликих ялинках, соснах і березах. Омелюх харчується горобиною, калиною, глодом і шипшиною. Вона не залишає на зиму місця проживання в урожайні роки горобини. Якщо зима видається важкою, птиці кочують на південь.

Синиця велика

Птах поширена як в Європі, так і в Азії. Вид в’є гнізда в змішаних і листяних лісах. Останнім часом синиця активно селиться в дачних селищах і міських парках. Ці птахи всеїдні, іноді вони розоряють запаси повзиків і московок. Синиця – це осілий вид, який є частим гостем міських годівниць.

Синиця чубата

Синиця чубата мешкає в хвойних лісах Європи, де в’є гнізда в невеликих дуплах. Влітку птахи харчуються комахами, яких знаходять в тріщинах кори. Синиці чубаті роблять запаси корму на зиму. У холодну пору року їх можна побачити на снігу, де вони підбирають здуті вітром насіння.

Синиця московка

Мешканець хвойних і змішаних лісів, який рідко зустрічається в містах. Московка поширена по всій території Європи. Вона селиться в дуплах і занедбаних норах хижаків. Раціон цього виду синиць складають насіння хвойних дерев, горіхи, безхребетні, березовий сік. Московка запасає корм з червня по грудень. У суворі зими птах змушена мігрувати в населені пункти.

ПОДІЛИТИСЯ: