Заєць – коротка інформація

На нашій планеті існує 32 види зайців. Всі ці тварини мають схожу будову і зовнішній вигляд і об’єднані в один рід Зайці. У всіх зайців довгі вуха, густа пухнаста шерсть, сильні задні ноги і короткий хвіст. У зайців зовсім немає іклів, але зате є великі зуби різці, які ростуть протягом всього життя і здатні швидко стиратися. У наших широтах найбільш відомі заєць-русак і заєць-біляк.

Поширення

Зайці живуть на всіх континентах, окрім Австралії і Антарктиди. Цих тварин можна зустріти в лісах, степах, пустелях, джунглях і саванах. Кожен вид зайців пристосований до своїх умов проживання. Наприклад, у чорнохвостий зайця, який живе в пустельних районах Північної Америки, вуха величезні, а забарвлення сірувато-бура. Такі надмірно великі вуха сприяю охолодження в спеку, а забарвлення робить зайця непомітним на піщаному грунті.

Поведінка

У природі у зайців дуже багато ворогів. На них полюють вовки, лисиці, рисі, койоти, хижі птахи і людина. Щоб врятуватися, зайцям потрібно вміти дуже швидко бігати. У хвилини небезпеки заєць може розвивати швидкість від 50 до 70 км / ч. Тікаючи, заєць може заплутувати сліди і тим самим збивати з пантелику своїх переслідувачів. Перед тим, як лягти спати, заєць може робити коло, а потім різко отпригівать в сторону – такий маневр заплутує хижаків і змушує їх ходити по колу в пошуках здобичі.

На тілі зайця дуже мало сальних залоз, тому ці тварини майже не мають запаху. Це допомагає зайцю ховатися від хижаків і довго залишатися непоміченим.

Харчування

Зайці – це тварини, які харчуються тільки рослинною їжею. Влітку їх меню майже повністю складається з соковитої трави, а взимку доводиться задовольнятися більш грубими кормами – корою і гілками.

Розмноження

Зайці – дуже плодовиті тварини. Вони приносять потомство кілька разів на рік. Щоб знайти собі пару, самці влаштовують бої – стають навпроти і б’ють один одного передніми лапами. Той заєць, який виявиться спритнішим, отримає розташування самки.

Нори зайці НЕ риють. Самка вибирає затишне місце де-небудь під кущем і народжує декількох зайчат, зазвичай від 2 до 4. Зайчата з’являються на світ одягненими в шерсть і з відкритими очима. Мама-зайчиха залишається з ними недовго – всього кілька днів, а потім тікає, залишаючи зайчат самих. Зайчата затаюються в тому місці, де їх залишила матуся, і чекають, коли прибіжить якась зайчиха і погодує їх. У зайців прийнято саме так вигодовувати потомство. Все зайчиха народжують малят одночасно, а потім кожна годує тих зайчат, яких зустріне в лісі.

Маленькі зайченята зовсім не мають запаху, тому, сидячи нерухомо, вони залишаються непомітними для лісових хижаків, і багато хто має шанс вирости і стати дорослими зайцями.

Це цікаво

  • У Китаї і Індії мешкає кучерявий заєць – його шерсть хвиляста.
  • Зайці – часті персонажі казок у народів різних країн.
  • У Санкт-Петербурзі і в селі Михайлівське встановлені пам’ятники зайцям.
Посилання на основну публікацію