Сумчасті тварини – коротко

Сумчасті (нижчі звірі) (Metatheria) сумчасті ссавці, за винятком американських опосумів, поширені в Австралії та на прилеглих островах. Плацента у них відсутній або виражена слабо, дитинчата народжуються після короткого періоду утробного розвитку слабо розвиненими. Сумчастих налічують близько 250 видів, серед них є комахоїдні, хижі і травоїдні форми.

Довжина їх тіла, включаючи довжину хвоста, коливається від 10 см (сумчаста миша Кімберлі) до 3 м (великий сірий кенгуру). Сумчасті більш високоорганізовані тварини, ніж однопрохідні: температура тіла у них вище (в середньому 36 оС). Характерна риса сумчастих – наявність так званих сумчастих кісток (особливих кісточок таза). Сумка для виношування дитинчат є у більшості сумчастих, однак не у всіх вона однаково розвинена, є види, у яких сумка відсутня.

Сумчасті відрізняються особливою будовою нижньої щелепи, нижні (задні) кінці якої загнуті всередину. У них коракоїдний кістка злита з лопаткою. Зуби сумчастих представлені різцями (діляться на багаторізцевих і двурезцових) і корінними зубами, що мають притуплені горбки, іклів немає або вони недорозвинені. Молочні залози тварин мають соски, до яких прикріплюються тільки що народилися дитинчата. Протоки молочних залоз відкриваються у краю сосків, як у мавп і людини, а не у внутрішній резервуар, як у більшої частини ссавців. Недорозвинений народжується дитинча прикріплюється до соска в сумці, і в ній протікає подальший його розвиток. Розміри новонародженого великого сірого кенгуру не перевищують 25 мм, у інших – ще менше (до 7 мм). Молоко впорскується в рот дитинчаті скороченням особливих м’язів молочних залоз. Дитинча, незважаючи на його недорозвинення, так міцно прикріплюється до соска, що його важко відокремити. Зазвичай число сосків відповідає числу дитинчат.

Різні види сумчастих проводять в сумці різний термін до того моменту, коли дитинча здатний до харчування інший, крім молока, їжею. Мати зазвичай заздалегідь підшукує гніздо або лігво, де діти деякий час живуть під її наглядом. Сумчасті живуть в різних місцях: лісах, степах, горах; можуть бігати, лазити, жити в норах і під землею. З сумчастих добре відомі різні види кенгуру, що пересуваються стрибками на сильно розвинених задніх кінцівках; укорочені передні кінцівки служать для захоплення їжі. Хижий сумчастий вовк, майже повністю винищений, нагадує зовнішнім виглядом собаку.

Сумчастий ведмідь коала, який живиться листям, мешкає на евкаліпта. Є сумчасті куниці, сумчасті білки і тагуанові, провідні деревне спосіб життя. У грунті живуть сліпі сумчасті кроти. Найпримітивніші з сумчастих – опосуми – населяють Американський континент. Опосуми майже всеїдні. Хутро опосума використовується для виготовлення верхнього одягу, м’ясо придатне до споживання. Взагалі багато сумчасті дають цінну хутро, а м’ясо кенгуру хорошої якості. У палеогені вони були широко поширені, але пізніше (крім Австралії та Америки) були витіснені високоорганізованим ссавцями.

Посилання на основну публікацію