1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Стерх журавель

Стерх журавель

Стерх (лат. Grus leucogeranus) – представник загону Журавлеподібні, сімейства журавлиний, друга його назва – Білий журавель. Вважається дуже рідкісним видом з обмеженим ареалом проживання.

Опис

Якщо дивитися на Стерха видали, особливих відмінностей не видно, але якщо розглядати зблизька, то перше, що кидається в очі – великі розміри цього птаха. Вага білого журавля досягає 10 кг, що вдвічі перевищує вагу інших птахів сімейства журавлиний. Зростання пернатого також чималенький – до півметра у висоту, а розмах крил до 2,5 метра.

Відмітна його риса – гола, без оперення частина голови, всю її, до потилиці, покриває червона тонка шкіра, дзьоб також червонуватий, він дуже довгий і тонкий, а його краї мають невеликі пилковидні щербини.

Тіло журавля покрито білим оперенням, тільки на кінчиках крил чорна смужка. Лапи довгі, напівзігнуті в колінних суглобах, червоно-оранжеві. Очі великі, розташовані з боків, з червоної або золотистої радужкою.

Тривалість життя Стерхів – 70 років, правда, доживають до похилого віку тільки одиниці.

Середовище проживання

Проживає Стерх виключно на території Російської Федерації: дві роз’єднані популяції були зафіксовані в Ямало-Ненецькому автономному окрузі і в Архангельській області. Є ендеміком.

Місцями зимівлі Білий журавель вибирає Індію, Азербайджан, Монголію, Афганістан, Пакистан, Китай і Казахстан.

Селитися птиці вважають за краще тільки біля водойм, вибирають заболочені ділянки та мілководдя. Їх кінцівки відмінно пристосовані для ходіння по воді і купинах. Головна умова для Стерха – відсутність людини та його жител, ніколи не підпускає людей близько, а побачивши здалеку – відразу відлітає.

Спосіб життя і розмноження

Білі журавлі – рухливі й активні птиці, весь свій час протягом дня вони присвячують пошуку їжі. Сну приділяють не більше 2 годин, при цьому завжди стають на одну ногу і ховають дзьоб під праве крило.

Як і інші журавлині, Стерх моногамні і пару вибирають на все життя. Дуже примітний період їх шлюбних ігор. Перед тим як приступити до спаровування, пара виконує справжній концерт з співами і танцями. Пісні їх дивні і звучать дуетом. Танцюючи, самець розставляє крила і намагається обійняти ними самку, яка свої крильця тримає тісно притиснутими до боків. У танці закохані високо підстрибують, переставляють ноги, підкидають вгору гілки і траву.

Гніздитися воліють серед водойм, на купині або в очеретах. Гнізда будують спільними зусиллями, на узвишші, в 15-20 см над водою. У кладці найчастіше 2 яйця, але при несприятливих умовах може бути і всього одне. Яйця висиджує самка протягом 29 днів, глава сімейства весь цей час займається охороною її і дітей від хижаків.

Пташенята з’являються на світ слабкими і кволими, покриті легким пухом, з двох виживає тільки один – той, що більш пристосований до життя і витривалий. Пір’ям рудого кольору він покриється тільки в тримісячному віці, а статевої зрілості і білого оперення, якщо виживе, досягне до трьох років.

Чим харчується Стерх

В їжу Стерх вживають як рослинну їжу, так і їжу тваринного походження. З рослин воліють ягоди, водорості і насіння. З тварин – рибу, жаб, пуголовків, різних водних комах. Не гидують вони й поїданням яєць з чужих кладок, також можуть з’їсти залишених без нагляду пташенят інших видів. На зимівлі їх основний раціон складають водорості і їх коріння.

Цікаві факти

  • В даний час в дикій природі залишилося не більше 3 тисяч Стерхів.
  • Білий журавель вважається птахом-божеством у Ханти – народу, заселяли Північ Сибіру.
  • Під час перельоту на зимівлю вони долають понад 6 тисяч кілометрів.
  • В Індії Індірою Ганді був відкритий охоронний парк Кеоладео, там цих птахів називають білими ліліями.
ПОДІЛИТИСЯ: