Розповідь про хвилястого папугу

Хвилясті папуги – строкаті, забавні і спритні пташки. Можуть прикрасити одноманітну повсякденне життя і повідомити піднесений настрій всієї сім’ї. Тому не варто дивуватися тому, що шанувальники папуг вибирають саме хвилястих.

Зовнішній опис

Мають хвіст у вигляді ступенів, який здатний виростати до десяти сантиметрів. Завдяки йому, птах здається більше. Розміри ж самого папуги коливаються від 17 до 23 сантиметрів, близько третини від хвоста. Вага дорослої особини досягає 40-45 грамів. Колір пір’я птаха, що живе в природі яскраво-зелений, насичений. Горло і передня область голови жовтого кольору. З двох сторін горла можна знайти три темно-чорних плями. З потилиці і задній головній частині, а також жовтої спині спускаються лінії, у вигляді хвиль. Дзьоб папуги міцний, вигнутий. У його основу міститься воскова частина з ніздрями, яка покрита шаром рогівки. Дзьоб цього папуги не такий, як у інших птахів. Він здатний рухатися, тому що подовжена верхня частина склеєна сухожилля з черепом птиці. У молодих пташенят дзьоб темного кольору, а дорослих особин блідо-жовтого з зеленим відтінком.

Ось які функції здатний виконувати дзьоб папуги:

  • Захоплення і транспортування різних невеликих речей;
  • Птах може дробити їм горіхи, гілочки, різні плоди і насіння;
  • За допомогою нього птах переміщатися по гілках і прутів клітин;
  • У деяких випадках використовується в якості зброї.

Також у пташок є рогові зубчики, що знаходяться всередині, над дзьобом, які допомагають зривати і гризти всякі плоди дерев. Плюс до всього вони виступають в ролі своєрідного напилка, відточують передню область наддзьобка. Пташині лапки є складанням чотирьох досить довгих зігнутих пальчиків, два з яких знаходяться ззаду і два спереду, завдяки цьому птах здатний лазити практично по будь-яких поверхнях.

Зони проживання

Їхня батьківщина і головне місце життя – Австралія. Вони будують гнізда на протязі південно-західного і східного узбереж, намагаючись не залітати в густі ліси. В основному вони гніздяться в степових областях. Вони проживають великими зграями, що налічують від двадцяти до декількох сотень особин. Перелітають у пошуках корму і води також зграями, зрідка здійснюючи посадку на зелених галявинах, з’їдаючи насіння рослин.

Посилання на основну публікацію