Розповідь про північних оленів

Північний олень – ссавець, загін – парнокопитні; підряд – жуйні; сімейство – оленеві; підродина – козулі; рід – північні олені. Добре пристосовані до суворих природних умов. Відіграють важливу роль в житті народів крайньої півночі.

Північний олень (Європа, Азія) і карібу (Північна Америка) – це практично одне і те ж тварина.

Північний олень, можливо, був приручений в V ст. н. е. мисливцями.

Широкі копита північних оленів і карібу допомагають їм пересуватися по снігу.

Цікавий факт – в 1984 р 10 000 мігрували карибу потонули в Канаді через відкрилися шлюзів греблі.

У північних оленів добре розвинений домашній інстинкт – вони знаходять дорогу додому навіть в сліпучу снігову бурю.

Самці оленів б’ються ногами, і рідко – рогами, які можуть переплестися, прирікаючи обох тварин на голодну смерть. Карибу, так само рідко б’ються рогами, вважаючи за краще використовувати для цього ноги.

Північні олені – найкращі плавці в сімействі оленів, завдяки порожнистим остьям волосся їх шкур.

Назва «карибу» означає «качка-широконоска» на мові канадських індіанців.

На відміну від інших оленів, морда північного оленя покрита шерстю, що допомагає годуватися, зариваючи її в сніг.

Ці тварини розкопують сніг ногами в пошуках їжі. Крім лишайника ягелю, вони харчуються пагонами карликових дерев, травою, грибами. У голодні часи можуть поживитися морськими водоростями, пташиними яйцями і навіть м’ясом лемінгів.

Author: Олександр
Фанат своєї справи і просто крутий чувак.