1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Розповідь про панду

Розповідь про панду

Гори Циньлін, в самому серці центрального Китаю, простягаються більш ніж на 120 тисяч кілометрів. Це хребет, покритий пишною рослинністю, розділ між північчю і півднем Китаю. Північні схили стримують холодні зимові вітру, створюючи тумани, які тримаються круглий рік. Це район нескінченних дощів, важкопрохідної місцевості і ворожої погоди. Рідкісний людина виявляється тут і бачить самого чудового мешканця тутешніх гір – гігантську панду.

Найвищі піки гір Циньлін, вище 3500 метрів. Густі зарості бамбука, головне джерело їжі для панд, тягнуться вздовж цих гребенів. Бамбук складно перетравлюється і панди харчуються лише малою частиною того, що з’їдають. Білі волоски на корі дерев – ознаки панди. Бамбукові лісу служать унікальною середовищем існування для деяких представників дивовижною живої природи Китаю.

Панди вегетаріанці, але їх предки були м’ясоїдними. Насправді їхня травна система, до сих пір схожа з травною системою хижаків і не дуже підходить для перетравлення бамбука. В результаті панди засвоюють лише близько 17% того, що вони поглинають. Ця неефективність означає, що гігантської панді доводиться проводити до 16 годин в день, поїдаючи целах 18 кілограмів бамбука, тільки для того, що б просочити себе. Це, те ж саме, як якщо б людина з’їдав майже сорок буханців хліба в день. Панди еволюціонували в одних з найбільш спеціалізованих ссавців в світі. Бамбук становить близько дев’яноста дев’яти відсотків їх дієти.

Вважається, що гігантські панди, відокремилися від м’ясоїдних ведмедів близько 22 мільйонів років тому. Ці їх ранні предки жили на території Китаю і В’єтнаму. Одна з більш дивних адаптацій панд – поява додаткового пальця. Цей псевдо палець насправді відгалуження тонкої кістки зап’ястя, радіальна самовідная кістка, яка є у всіх хижаків. Це дає панді можливість хапатися за стовбури бамбука шістьма пальцями.

Панди частенько дрімають вдень на деревах, але не впадають в сплячку, як інші ведмеді. У всьому світі збереглося лише тисяча шість сот панд. Було з’ясовано, що гігантські панди, які живуть в горах Циньлин можливо новий підвид. Передбачається, що вони виділилися з групи ведмедів з си-чуанських гір.

Спочатку періоду розмноження самки панд труться спеціальними анальними залозами об стовбури дерев, що б позначити стовбури своїм запахом. Це дає самцям знати, що вони готові до спаровування. Короткий хвостик самок, немов пензлик завдає їх запах на стовбур. Ці виділення містять цінну інформацію про поле панди, її здоров’я.

Панди можуть спати де завгодно, навіть на землі. Але частіше вони забираються куди-небудь вище, подалі від інших лісових мешканців.

Як і у всіх тварин, самці панд б’ються за самок. Ці бої досить жорстокі. У хід йдуть гострі зуби, нещадні кігті, панди кусають і б’ють своїх супротивників. Іноді доходить до групової бійки, коли до п’яти самців б’ються за одну самку. Але тільки один з них виявиться переможцем. У битві панди трощать все на своєму шляху. Той, хто програв може бути поранений, а іноді навіть убитий. Але все може виявитися марним, і самка може не прийняти переможця. Поза волі, самки панд виключно розбірливі, коли справа доходить до вибору партнера, через що розводити їх дуже складно. Насправді подібна розбірливість необхідна. За все життя самка панди може народити від 5 до 8 дитинчат. Наприклад, доросла муха, за раз відкладає до тисячі яєць. Тому важливо, що б вона вибрала самця з кращими генами.

Квітень – пік сезону розмноження для панд. Конкуренція самців в цей час дуже сильна, тому що кожна самка відгукується на їх залицяння зовсім недовго.

В горах Циньлин, живе лише трохи панд, а самки досягають статевої зрілості тільки в віці п’яти років. Інші ведмеді виховують дитинча рік, гігантські панди ж два роки.

При народженні гігантські панди крихітні, важать близько 100 грамів і завдовжки близько 18 сантиметрів, тобто досить малі для того, що б поміститися на чоловічій долоні. За винятком сумчастих, вони самі крихітні новонароджені в порівнянні з розмірами матері. Дитинчата рожеві, майже безволосі і сліпі. Всього через тиждень після народження у них вже з’являється тоненький шар вовни. Дитинча може смоктати молоко по півгодини до 14 разів на день. З молоком висмоктуються і сили матері, і хоч це і не безпечно, вона повинна залишити його на 2-3 години, щоб підкріпитися. Коли мати йде, малюки помилково можуть вважати, що їх кинули.

У дорослих панд мало ворогів, але на їх дитинчат можуть напасти леопарди, дикі собаки і навіть хижі птахи. Якщо мати буде погано харчуватися, вона виснажить себе, а це може привести навіть до загибелі дитинчати. Але по можливості панди харчуються цибулинами рослин, пташиними яйцями і дрібними гризунами.

Як і людській дитині, панді потрібна постійна увага. Час від часу у панди народжуються близнюки, але друге дитинча рідко виживає без втручання людей.

Близько півроку малюк повністю буде залежати від материнського молока, потім почне поступово переходити на бамбук. До двох років дитинча не самостійний.

Гігантські панди були скарбом Китаю протягом більше двох тисяч років, але лише відносно недавно вони стали відомі захід. Французький місіонер Арман Давид, купив шкуру панди у мисливця в 1864 році, але вперше живу панду, на заході побачили тільки спочатку 20-го століття. Це викликало хвилю мисливських експедицій. У 20-ті роки шкури гігантської панди були цінним призом. Сьогодні гігантські панди під захистом, їх вбивства спричинить за собою серйозні наслідки. Але зараз панди зіткнулися з новою загрозою – знищенням їх місця існування. Панди скромні одинаки, вони уникають контакту з людьми, але розвиток людства розбиває їх середовище і якщо їм відрізаний шлях до здорового бамбуку, вони просто голодують.

Не так давно, гігантські панди були поширені набагато більше, але на початку, середині 20-го століття, руйнування місця існування залишило тільки кілька ізольованих популяцій в горах Циньлин, Си-чуань і Гань-су, і вони розвиваються ще більше, збільшуючи можливість генетичного узкородственного схрещування.

Для того, що б зберегти ці унікальні види, Всесвітній Фонд Дикої Природи і глави провінцій, працюють над створенням нових заповідників для цих тварин і п’яти лісових коридорів, які дозволять вільно пересуватися в надії, що вони зможуть поєднати ізольовані популяції панд.

ПОДІЛИТИСЯ:

Дивіться також:
Чому єнот «полоскун»?