Розповідь про імператорського пінгвіна

Один з найдавніших пологів в своєму сімействі – імператорський пінгвін. Найбільший представник сімейства. Дорослі самці виростають від 140-ка до 160-ти сантиметрів заввишки, а вага може досягати 60-ти кілограм (хоча середня вага самця становить приблизно 40 кілограм). Тоді як доросла самка значно нижче, її зріст становить від 110-ти до 120-ти сантиметрів. Середня вага самки коливається від 30-ти до 32-х кілограмів.

Опис

Забарвлення оперення характерні для цього виду птахів. Починаючи від кінчика дзьоба, майже вся голова чорна, за винятком області щік і ближче до потиличної частини (вони у імператорського пінгвіна мають забарвлення від світло-жовтого до помаранчевого кольору). Чорне забарвлення триває по всій спині, зовнішній стороні крил до хвоста. Груди, внутрішня частина крил і живіт у імператорського пінгвіна біла. У пташенят забарвлення практично повністю сірий, за винятком чорної голови, білих щік і очей.

Імператорські пінгвіни мають дуже щільні пір’я, які захищають від суворих вітрів Антарктиди, що досягають швидкості 120 км / ч. Шар підшкірного жиру близько трьох сантиметрів, і захищає тіло від переохолодження під час полювання. Особлива будова ніздрів на дзьобі, так само дозволяє пінгвінам не втрачати дорогоцінний тепло.

Ареал проживання

Пінгвіни імператорські мешкають тільки на Південному полюсі нашої планети. Вони живуть великими групами, чисельністю до 10-ти тисяч пінгвінів. Основний час пінгвіни проводять на крижинах по краях материка. Облаштовуються пінгвіни, як правило в природних укриттях таких як кручі або великі крижини, але з обов’язковим виходом до води. Коли ж настає час виводити потомство, то колонія видаляється вглиб материка.

Чим харчуються

Раціон імператорського пінгвіна, як і більшості морських птахів, складається з риби, кальмарів, а також планктонні ракоподібні (криль).

На полювання пінгвіни виходять групами, і організовано упливає в косяк риби. Все що бачать під час полювання перед собою імператорські пінгвіни потрапляє їм в дзьоб. Дрібний видобуток проковтує відразу ще в воді, а ось з більшим уловом випливають на берег і там вже обробляють її і з’їдають. Плавають пінгвіни дуже добре і під час полювання їх швидкість досягає 60-ти кілометрів на годину, а глибина занурювання близько півкілометра. Але так глибоко пінгвіни пірнають лише при хорошому освітлення, так як покладаються вони тільки на свій зір.

Природні вороги

У таких великих птахів, як імператорський пінгвін мало ворогів в природному середовищі існування. Небезпека для дорослих птахів на воді представляють такі хижаки як морський леопард або косатка. На крижині ж дорослі особини в безпеці, що не скажеш про молодняку. Для них основна загроза виходить від гігантського буревісника, який є причиною смерті майже третини всіх пташенят. Також пташенята можуть стати здобиччю поморника.

Цікаві факти

В умовах суворого Південного полюса імператорські пінгвіни зігріваються шляхом збивання в щільну купу і температура в центрі такого скупчення досягає 35 градусів тепла. І щоб вся колонія могла зігріватися, пінгвіни постійно рухаються і міняються місцями.

Пінгвіни не в’ють гнізда для висиджування пташенят. Процес інкубації відбувається в складці між животом і лапами птиці. Через кілька годин після яйцекладки самка передає самцеві яйце і відправляється на полювання. І протягом 9 тижнів самець харчується тільки снігом і рухається дуже мало.

Самець після вилуплення здатний годувати пташеняти, незважаючи на те, що сам не полював близько 2,5 місяців. Це відбувається вкрай рідко, якщо самка не встигає до моменту вилуплення, то у самця активізуються особливі залози, переробні підшкірну жирову клітковину в масу по консистенції схожу на сметану. Саме цим самець годує пташеня до повернення самки.

Посилання на основну публікацію