Розповідь на тему “Бурундук”

Бурундук належить до сімейства болючих. Всього існує близько 25 видів бурундуків. Більша кількість видів мешкає в Північній Америці.

Бурундуки тварини мініатюрні, їх вага становить від 30 до 120 грам. Примітити бурундука легко: на спині у них п’ять смуг білуватого або сірого кольорів. Сама ж тушка у них – бура. Найскладніше – це відрізнити бурундуків різних видів в силу їх, на перший погляд, схожості.

Їх основна місцевість проживання – ліс. Різні види бурундуків мешкають в Північній Америці, Азії, Центральній Європі. Нещодавно новий вид бурундуків був помічений в Новій Англії. Деякі з видів бурундуків пристосувалися до життя на відкритій місцевості в чагарниках.

Але, звичайно ж, основне місце проживання бурундука, як і білки, на дереві. В дуплі у бурундука обов’язково є своєрідна комора для зимових запасів. Основне місце дупла бурундук викладає сіном і травою. Саме в дуплі бурундуки відпочивають по ночах, так само і в холодну пору року. Там же вони виводять дитинчат.

Взимку бурундуки малорухливі: вони сплять, зрідка прокидаючись, щоб підкріпитися. Навесні виходять з дупла в залежності від погодних умов. Влітку ж, під час сильної спеки, вони рано вибираються з дупла, збирають запаси до настання пекла. Дощ ж бурундуки не люблять і відсиджуються в своєму дуплі.

За вдачею своєю бурундуки – одинаки. Вони тримаються відокремлено і не підпускають до свого дупла родичів. Контакт відбувається тільки з протилежною статтю для придбання потомства. Як правило, дитинчата з’являються в травні, а другий виводок – на початку серпня.

У бурундуків цікава реакція на появу людини. Вони підпускають до себе людину на відстань двадцяти метрів і тільки потім приймаються бігти. З тваринного світу бурундуки побоюються хижих птахів. Але буває, що їх може переслідувати навіть ведмідь. Але полює він не звірка, а в надії, що бурундук призведе хижака до своїх запасах.

Що стосується неволі, то бурундука потрібно тримати на самоті. Як вже відомо, компанії родичів вони не люблять. Велика кількість бурундуків, зібраних разом, призводить до суперництва і навіть до загибелі. Бурундуки звикають жити в клітці тільки в молодому віці, адекватно адаптуючись до нових умов.

Посилання на основну публікацію