Птахи альбатроси

Альбатроси заслужили популярність далекими подорожами над гладдю океану, а також тим, що мають найбільший розмах крил у світі пернатих. Їх виділяють в окреме сімейство альбатросових, що включає всього 21 вид. Разом з буревісниками, качурки і капськими голубками вони складають загін трубконосих, який за своєю фізіології різко відрізняється від інших птахів.

Альбатроси – великі птахи, у своєму загоні вони перевершують за розмірами буревістників, не кажучи вже про дрібні качурки і капських голубків. Вага великих видів може досягати 11 кг, розмах крил становить у середньому 2 м. Зовні альбатроси схожі на великих чайок, але ця схожість виключно зовнішня. Перше, що кидається в очі це «чаячій» дзьоб – довгий, вузький, з гострим гачком на кінці. Але насправді дзьоб у цих птахів влаштований по-особливому: по-перше, його роговий покрив не суцільний, а складається з окремих пластин, немов зшитих між собою; по-друге, ніздрі альбатросів витягнуті в довгі трубочки (за що їх і назвали трубконосими), які розташовані з боків дзьоба. Ці трубочки відіграють важливу роль у житті альбатросів, адже особливий пристрій ніздрів дозволяє цим птахам відчувати запахи на великій відстані. Гострий нюх – найбільша рідкість у світі птахів, а у альбатросів він розвинений як у справжніх шукачів. Крім того, внутрішня частина наддзьобка часто має щербини, які не дозволяють слизькому видобутку випасти з дзьоба.

Тулуб у альбатросів щільний і масивний, шия середньої довжини, хвіст короткий і тупо зрізаний. Лапи альбатросів порівняно короткі, між пальцями є плавальні перетинки. По суші альбатроси пересуваються незграбно, перевалюючись з боку на бік немов качки або гуси, але все ж вони ходять краще за інших трубконосих птахів, які часто на суші ледь шкандибають. Крила альбатросів в порівнянні з іншими птахами виглядають вузькими і дуже довгими. Така будова крила дозволяє птахам планувати, використовуючи потоки повітря, що піднімаються від поверхні океану. Крім того, в крилах альбатросів є спеціальне сухожилля, яке дозволяє розправляти крило, не витрачаючи на це м’язових зусиль. За відносної й абсолютної довжині крил альбатроси – світові рекордсмени. У дрібних видів крила мають довжину до 2 м, у великих мандрівних і королівських альбатросів довжина крил у середньому становить 3-3,3 м, а найбільший екземпляр мандрівного альбатроса мав розмах крил 3,7 м!

Оперення у цих птахів щільне і прилегле, пух густий, легкий і теплий, причому пух покриває тіло альбатроса суцільним шаром, в той час як у решти птахів він росте тільки по певних лініях – птерилий. Теплий пух альбатросів за своїми фізичними властивостями наближається до лебединого. Забарвлення альбатросів неяскраве, у дрібних видів переважають коричневі тони, у великих білі. Окремі частини тіла (голова, крила) у білих птахів можуть бути пофарбовані контрастно в сірий або чорний колір. Птахи обох статей забарвлені однаково.

Альбатроси – жителі Південної півкулі, тут вони зустрічаються повсюдно в холодних і помірних широтах. Під час кочівель альбатроси можуть залітати далеко на північ і зустрічаються аж до помірної зони Північної півкулі, а ось в Північний Льодовитий океан вони не залітають ніколи.

Галапагоські альбатроси (Phoebastria irrorata) – єдиний вид, що гніздиться на екваторі.

Альбатроси – вічні кочівники, вони не тільки не мають постійних ділянок проживання, але і знаходяться в постійному русі, охоплюючи своїми перельотами всю планету. Велику частину часу альбатроси проводять над гладдю океану далеко від берегів, для цих птахів цілком нормально не бачити суші місяцями і навіть роками (сплять альбатроси на поверхні води). Середня швидкість польоту у альбатросів складає 50 км/год, але вони можуть збільшувати її і до 80 км/год. На таких високих швидкостях альбатроси можуть летіти майже цілодобово, долаючи за день до 800 км! Помічені геолокаторами альбатроси облітали земну кулю за 46 днів, причому деякі робили це неодноразово. Цікаво, що незважаючи на таку «бездомність» альбатроси гніздяться в суворо визначених місцях. Кожен вид займає місця гніздування на певних островах (Фолклендських, Галапагоських, Японських, Гавайських і багатьох інших), а кожен птах повертається строго на місце свого народження. Дослідження показали, що гнізда альбатросів розташовуються в середньому на відстані 22 м від того місця, де вони самі з’явилися на світ! Вражаюча точність і феноменальна топографічна пам’ять для птахів, які не бачать суші роками!

Але альбатроси володіють ще одною цікавою якістю. Справа в тому, що різні види воліють добувати їжу в різних місцях: одні полюють біля берегів на відстані до 100 км від берегової лінії, інші – далеко від суші. Наприклад, мандрівний альбатрос категорично уникає тих зон океану, де глибина менше 1000 м. Але як птахи визначають глибину, якщо добувають їжу тільки у поверхні води – це залишається загадкою. Під час гніздування на островах птиці різної статі можуть ділити кормові ділянки, наприклад, самці Трістанський альбатрос відлітали у пошуках корму тільки на захід, а самки – тільки на схід.

Для пересування в повітрі вони використовують висхідні потоки повітря, відбиті від поверхні океану. Спочатку альбатрос набирає висоту, а потім на розправлених крилах планує, плавно знижуючись до поверхні води і оглядаючи попутно водну гладь. Знижуючись на 1 м висоти, альбатрос встигає пролетіти 22-23 м по горизонталі. Планування і особлива конструкція крила дозволяють птахам економити енергію, тому вони можуть перебувати в повітрі годинами, не зробивши жодного помаху крилом. В повний штиль альбатроси змушені здійснювати помахи крилами, але воліють в цей час не підніматися в повітря взагалі. З цієї причини альбатроси завжди вважалися знаком біди у моряків, так як їх поява поблизу корабля означало наближення бурі. Для відпочинку альбатроси сідають на воду, але при нагоді охоче використовують щогли і палуби кораблів. Через довгі крила зліт дається цим птахам важко, вони здійснюють розбіг, воліючи злітати з обривів або крутих схилів.

Поза гніздових територій альбатроси зустрічаються поодинці, але в місцях, багатих кормом, можуть утворювати скупчення з представниками свого виду, іншими видами альбатросів, а також чайками, буревісниками, олуш. При нагоді вони відстежують пересування годуючих китів, косаток і риболовецьких суден, охоче підбираючи залишки чужого видобутку або відходи промислу. До побратимам і іншим птахам альбатроси ставляться спокійно, характер у цих птахів дуже лагідний і довірливий, наприклад, на гніздов’ях альбатроси можуть підпускати до себе людину впритул.

Харчуються альбатроси рибою, кальмарами і ракоподібними, але можуть поїдати і дрібний планктон, і падаль. Одні види віддають перевагу рибі, для інших улюбленим кормом є кальмари. Свою здобич альбатроси вистежують з повітря і хапають з поверхні океану дзьобом на льоту, але при необхідності ці птахи можуть пірнати з повітря або з поверхні води на глибину до 12 м.

Розмножуються альбатроси раз в 2 роки, в цей час вони злітаються до місць свого народження. Розташування гнізд в колонії може бути розрізненим або скупченим. Найтісніші колонії у чорнобривого альбатроса, у якого на 100 м може бути до 70 гнізд. Гнізда альбатросів являють собою піднесення із землі або купку трави з ямкою посередині. У галапагоьских альбатросів гнізд немає взагалі, тому вони іноді перекочують свої яйця по колонії в пошуках кращого місця на відстань до 50 м! Відомі випадки, коли в процесі такого катання яйця губилися. При втраті кладки альбатроси можуть зробити повторну.

Альбатроси – моногамні птахи, вони зберігають вірність партнеру все життя і впізняють його після багатьох місяців відсутності. Процес формування пари розтягується на роки. Перші кілька років молоді птахи прилітають на гніздування і токують, але не знаходять собі партнера, так як не до кінця володіють мовою жестів. З часом вони відточують своє вміння і знаходять підходячого партнера, причому у птахів однієї пари формується свій унікальний «сімейний» набір сигналів. Цікаво, що усталена пара перестає з часом токувати, тобто альбатроси використовують шлюбний ритуал тільки для створення пари, а не для спарювання взагалі. Шлюбний ритуал зводиться до перебирання пір’я у себе і свого партнера, поворотам голови, закидання голови і гучне гелготання, змахам розпростертими крилами, клацання дзьобом і хапання за дзьоб партнера («поцілунків»). Голос альбатросів нагадує щось середнє між ґелґотінням гусака і іржанням коня.

Альбатроси відкладають завжди тільки 1 яйце великого розміру і насиджують його по черзі. Зміна партнера відбувається дуже рідко – від одного разу на добу до одного разу на три тижні. Весь цей час птахи сидять на гнізді нерухомо і нічого не їдять, при цьому значно втрачають у вазі. Період насиджування у альбатросів найтриваліший серед усіх птахів – 70-80 днів.

Вилупилося пташеня батьки спочатку по черзі висиджують і обігрівають: поки один батько сидить на гнізді, другий полює і прилітає з видобутком. Перші три тижні пташеня годують дрібними шматочками, які батьки відригують пташеняті, потім обидві дорослі птахи залишають гніздо і навідуються до нього все рідше і рідше. Правда, за один раз вони приносять великий об’єм їжі (до 12% від маси власного тіла), але для пташенят альбатроса звично просидіти в гнізді кілька днів на самоті. За час годівлі пташенята накопичують у своїх шлунках маслянисту масу напівперевареної їжі, яка служить їм енергетичним запасом.

ПОДІЛИТИСЯ: