Повідомлення про зубра

Зубр – представник рідкісних диких видів мешканців листяних і змішаних лісів, які відносяться до найбільш великим ссавцям Європейської частини. Родичами цього парнокопитного тваринного є буйвол, бик, американський бізон.

Росія, Киргизстан, Польща і Молдова – лише кілька країн, де мешкає зубр. В основному це прибережні ділянки, освітлені галявини, змішані, хвойні лісові масиви. Тварина воліє тінь і джерело води, тому йде ближче до лісу або до річки в літню спеку.

Його зовнішній вигляд має деяку схожість з бізоном і биком. Лісовий житель настільки потужний, що його значні розміри часом наганяють страх на оточуючих. Триметровий дорослий зубр має вагу до 800 кілограмів. Неймовірним здається те, що настільки неповоротка тварина здатне подолати висоту в 2 метри. Його передні ноги трохи відрізняються від передніх по довжині. Вони коротше. Коричнева шерсть, яка покриває його тулуб, має різну довжину. У холодну погоду вона стає захистом для наземного ссавця. Грива і борода надають йому грізного вигляду. Малопомітні вуха практично не видно крізь його густу шерсть.

Ця тварина стадна. Однак самець знаходиться зазвичай поза своєї спільноти. Відносини між ними складаються відповідно до законів природи, де сильний вирішує все. Саме такого зубра дістається краща їжа і місце для відпочинку.

Рослинна їжа – основа його раціону. При її відсутності, наприклад, в зимовий період, зубр задовольняється корою дерев, веде за допомогою копит розкопки під снігом, а осінь радує його жолудями і ягодами.

Особливостями зубра є слабкий зір і слух. Зате вражає його фізична форма і здатність спритно переплавлятися через річку. Коли зубр незадоволений, він дуже агресивний і стає небезпечним для життя. При необхідності він готовий захищатися, застосовуючи удари порожніми рогами, розташованими з боків великої голови. Денний час доби – улюблене час для відпочинку під сонцем. Активність настає вранці і в вечірню пору.

У зв’язку з помітним зменшенням популяції, було прийнято рішення про внесення цього парнокопитного ссавця в Червону книгу. Його головний ворог – браконьєр. Тому сьогодні зубр знаходиться на межі вимирання. Їх рятівниками є заповідники, мета яких – зберегти і збільшити кількість зубра в природі.

Посилання на основну публікацію