Повідомлення про тушканчика

Серед маленьких представників гризунів найбільшого поширення має тушканчик. Це ссавець добре адаптовано до будь-яких умов навколишнього світу. Тому місцем проживання його можуть стати грунтові дороги зони степів, луки з низькорослими травами, прибережні лісові галявини.

Світлий жовтий відтінок, бурий або сірий колір є ознакою зовнішнього вигляду звірка. Білими залишаються його щоки, область шиї і груди. Характерно те, що ближче до півночі тушканчика відрізняє темніший відтінок вовни. Довжина тулуба коливається від 4 до 20 сантиметрів. Велика голова з довгими вухами, не маленький хвіст – яскраві ознаки, за якими можна дізнатися тварина.

Тушканчики – це звірята-одинаки. Вони не живуть групами. Навіть влаштовуючи собі місце для проживання, в поодинці риють лабіринти. Подібні підземні ходи мають вхід зовні, і плавно йдуть глибоко в землю. Деякі їх житла стають постійним їх місцем для існування. Але в деяких випадках тушканчики їх закидають, переміщаючись на сусідню ділянку. Шлюбний період – єдиний період часу, коли гризуни поводяться менш агресивно по відношенню один до одного.

Незважаючи на вид тушканчика – великий чи малий – заняття їх зводяться до нічних пошуків їжі. Зачекавши момент, коли сонце сідає за горизонт, вони вибираються назовні. Таким чином, звір відчуває себе впевненіше і активно продовжує діяти в дикій природі.

Незважаючи на маленькі розміри, гризун, відчуваючи небезпеку, може розвивати швидкість до 45 км/год. Незвично з боку виглядають його стрибки. У цьому йому допомагають задні лапи, які набагато довші за передні. У стані спокою він легко пересувається по поверхні землі дрібними кроками.

Рідкісні денні пошуки їжі часто закінчуються для нього невдало, так як дика природа представляє постійну загрозу життю. Якщо ж пощастить, то в раціон входять коріння, фрукти або інші представники рослинного світу. Якщо тушканчик провів час в нірці, то найближчим часом буде харчуватися комахами.

Маленький гризун з цікавою зовнішністю нерідко стає улюбленим домашнім вихованцем, улюбленцем дітей.

Посилання на основну публікацію