Повідомлення про степову гадюку

Степова гадюка – це клас плазунів рептилій із загону лускатих змій. Отруйна, розміри в середньому 60,0 см. Мешкає в Західній Європі, Росії, на території Кавказу і Казахстану. Живе, переважно біля берегів водойм, в густій ​​траві, і в заростях дрібних чагарників. Тривалість життя може досягати 30-ти років. З жовтня по квітень впадає в сплячку, забравшись в нори, ущелини і під коріння дерев.

Існує кілька підвидів степової гадюки, в залежності від території її проживання. Степова гадюка – це живородящая змія.

Тіло змії сірого кольору, уздовж хребта темно-коричнева смуга, у вигляді зигзага. На голові малюнок правильної форми. Зрідка, в природі зустрічаються степові гадюки більш темною, практично чорного забарвлення.

Степова гадюка є хижаком, харчується дрібними гризунами, ящірками та комахами. Полюють степові гадюки вночі, а вдень сплять. Важливу роль, у пошуках їжі, грає здатність змії сприймати тепло, що йде від тел ссавців.

Роздвоєний язик степової гадюки, є органом нюху, і знаходиться в постійному русі – так змія визначає місцеположення видобутку.

Прозорі повіки захищають очі гадюки від травм. Зір влаштований так, що змія зауважує найменший порух, тому миттєво нападає на жертву або ж ховається від небезпеки.

Тіло змії дуже чутливо до вібрацій, в зв’язку з цим степові гадюки стрімко реагують на наближення людини чи тварини.

У природному середовищі існування, степова гадюка, може стати здобиччю для лисиць, сов і орлів; біля водойм і боліт її ворогами стають лелеки і чаплі.

Свій отрута гадюки використовують, для самооборони і полювання на здобич. Виділення отрути відбувається за допомогою іклів, розташованих в пащі змії. При наданні першої медичної допомоги, дія отрути на людину, не є смертельним. Раніше отрута добували і використовували в медичних цілях. У наші дні, в зв’язку з скороченням чисельності змій, такі роботи припинені.

Популяції степових гадюк постійно зменшуються, через збільшення орних земель і осушення боліт. В даний час рептилія занесена до Червоної книги Росії, України і деяких європейських держав.

Посилання на основну публікацію