Повідомлення про північного оленя

Північний олень – це парнокопитний ссавець, який відноситься до сімейства оленевих. Виділяють до 15 підвидів, що мають різні розміри і місце існування. Довжина тварини від 1,5 до 2 метрів, висота (в холці) від 80 сантиметрів до 1,5 метрів, вага оленів 100-200 кілограмів.

На пальцях коротких кінцівок розсуваються копита, що дають можливість оленя пересуватися по заболоченій місцевості. Рогу щорічно скидаються. Самки після пологів в травні-червні, самці – після шлюбного періоду в листопаді-грудні. Шерсть оленів густа, в районі шиї – подовжена. Колір її змінюється, в залежності від сезону, взимку світлішає. Взимку змінюється і структура волосяного покриву, з’являється повітряносна серцевина, яка зберігає тепло. Линяють північні олені всю весну.

Північний олень мешкає в тундрі, лісотундрі і тайзі Євразії та Північної Америки. Любить відкритий простір, але може жити і в лісах. Взимку північні олені вирушають на південь. Північний олень може пересуватися зі швидкістю від 20 до 80 кілометрів на годину.

Харчується північний олень травою, пагонами дерев і чагарників. Іноді він може вживати білкову їжу: пташині яйця, пташенят, лемінгів та гриби. Влітку переходить на деревні лишайники і ягель.

На північних оленів полюють вовки, бурі ведмеді, росомахи, рисі, і, в окремих випадках білі ведмеді. Найбільших втрат і дикі і одомашнені північні олені терплять від вовків, які не тільки можуть вбивати їх більше, ніж потрібно для прожитку і розганяти стада, але можуть заражати сказом від укусів.

Взимку північні олені утворюють величезні стада в декілька тисяч особин. Влітку самець кочує з декількома своїми самками.

З давніх часів служив об’єктом полювання і залишається ним і сьогодні. Однак північний олень був одомашнений досить давно, в Євразії близько 2 тисяч років тому. Для корінних народів Півночі, які і сьогодні зберігають традиційний кочовий спосіб життя в тундрі, північний олень є головним домашнім тваринам і основою господарського життя. Його розводять для отримання м’яса, молока і шкур для одягу і споруди традиційних переносних жител. Крім того, північний олень використовується як їздова і в’ючна тварина.

Посилання на основну публікацію