Повідомлення про моржів

Морж – живе в море тварина, єдине з відносяться до сімейства мережевий. Сімейство відноситься до живуть у воді ссавцям.

Морж досить велика тварина. Довжина самця до 4,2 метра, вага до 1,9 тонни. Самки менші: до 3,4 метра і 1,2 тонни. На морді ростуть довгі верхні ікла, вістрями вниз в довжину 1 метра і важити до 5,4 кілограм, а також товсті вуса, службовці як орган нюху. Вуха внутрішні. Шкіра тваринного покрита бурими волоссям, яких з віком стає менше. Кінцівки моржа мають вигляд, схожий на ласти і дозволяють йому ходити по землі, що полегшують мозолі на підошвах. Хвіст тварини не розвинений.

Існують два підвиди моржів (лаптєвський підвид визнається далеко не всіма). Атлантичний відрізняється більш плоскою мордою і більш короткими бивнями. Водяться моржі цього підвиду біля берегів Гренландії, Ісландії, Шпіцбергена, Нової Землі.

Мешкає тихоокеанський морж в районі Берингової протоки, північних морях Росії і біля північного узбережжя Аляски, а також у Брістольській затоці. Влітку спускаються в південні райони морів, частина зимує у Камчатки.

Моржі живуть зграями. Харчуються вони пластиножаберних молюсками і рибою. Полюють на моржів косатки, білі ведмеді і, звичайно, люди.

У моржа дуже міцна шкура, з якої можна виготовляти міцну одяг та інші вироби. Сало морського звіра використовувалося для виготовлення «риб’ячого жиру» – лікарського засобу, що зміцнює організм. В силу цього через безконтрольної полювання з використанням сучасних суден був майже винищений атлантичний морж, занесений зараз в Червону книгу, і істотно зменшилася чисельність тихоокеанського.

В наш час, з метою не допустити повного винищення цього виду тварин, їх промисел заборонений у всіх країнах світу. Виняток робиться для корінних народів Сибіру і Аляски. Для них полювання на моржа – основа способу життя і господарства, існуюча століттями, але в силу своєї нечисленності ескімоси, чукчі та інші народи узбережжя Крайньої Півночі не можуть завдати великої шкоди.

Глобальне потепління знищує лід, на якому моржі влаштовують лежбища і може привести до значного скорочення їх чисельності або навіть до повного вимирання.

Посилання на основну публікацію