Повідомлення про манула

Одиночний і потайний, манул повільний, але цілеспрямований в своїх рухах, використовує своє середовище, щоб приховати себе і вписатися в її фон. У манулів є крутильні піки активності, але може бути активним в будь-який час дня і ночі. Він ховається в невеликих печерах або скелях і найчастіше в занедбаних норах бабаків та інших тварин. Цей вид зустрічається при дуже низьких щільності всього лише від восьми до одинадцяти кішок в межах 100 квадратних кілометрів. Вважається, що їх низька щільність пов’язана з міжвидові хижацтвом, яке обмежує їх використання середовищ існування тими, у кого хороше покриття від хижаків, при збереженні доступу до жертви. Наслідком спеціалізації середовища проживання є те, що низький відсоток ландшафту підходить для їх потреб, а їх низька щільність означає, що для збереження життєздатних популяцій потрібні відносно великі площі.

Цей хижак полює, переслідуючи і заманюючи в жертву свою здобич, швидко накидаючи на видобуток. Він також чекатиме при вході в нори і накинутися, коли вийде невелике ссавець. Раціон будується в основному на гризунах і дрібних ссавців, таких як мишачі зайці, миші-полівки і ховрахи, а також дрібні птахи, ящірки і коники.

Манул – сезонний заводчик, з більшістю виводків, що народилися в квітні і травні. Самці слідують за самкою протягом трьох-чотирьох днів при спарюванні, можливо, охороняючи її від інших самців, в той час як вона сексуально сприйнятлива. Травми, виявлені у самців протягом цього періоду, свідчать про те, що між самцями, охочими однієї і тієї ж самки, виникають бої. Послід від трьох до шести кошенят народжуються після періоду вагітності від дев’яти до десяти тижнів. Ті, хто народився в квітні або травні, розійдуться до кінця серпня і будуть мати розмір маленьких дорослих до жовтня. Кішки чоловічої статі і самки розмножуються у віці від 10 до 11 місяців

Манул в основному зустрічається в районах гірського луки і чагарникової степи Середньої Азії, але знаходиться і на заході, в Західному Ірані, і раніше була поширена в Вірменії та Азербайджані. Основні популяції кішки зустрічаються в Монголії та Китаї, де вона досягає висоти 5 050 м на Тибетському. У Росії кішка Палласа зустрічається на кордоні з Монголією і Китаєм, в Алтаї, Тиві, Бурятії і Забайкальському краї (колишня Читинська область). Вони зустрічаються в гірських, степових і напівпустельних передгір’ях в Казахстані, але мають набагато меншу щільність, ніж в Росії, Монголії та Китаї. Поширені в межах Східного Киргизстану, але їх статус перебування на заході країни в даний час невідомий. Популяції на південному заході свого ареалу (регіон Каспійського моря, Афганістан і Пакистан) зменшуються. Недавні записи з Бутану та Непалу також свідчать про присутність в Гімалаях, але з дуже низькою щільністю.

Манули живуть в ландшафтах з екстремальним континентальним кліматом – невеликою кількістю опадів, низькою вологістю і широким діапазоном температур. Вони рідко зустрічаються в районах, де середня десятиденна глибина сніжного покриву перевищує 10 см, а суцільний сніговий покрив 15-20 см вважається екологічним межею для цього виду. Вони, як правило, пов’язані з гірської і чагарникової степом, але показують специфіку середовища проживання. Відбирають місця проживання, що забезпечують приховане покриття, таке як яри і скелясті ділянки, які дозволяють їм переміщатися по ландшафту без виявлення. Передбачається, що їх оптимальне середовище проживання складається з суміші пасовищних угідь і чагарникової степу зі скелястим покровом, ярами і схилами.

Посилання на основну публікацію