1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Повідомлення про гепарда

Повідомлення про гепарда

Гепард (Acinonyx jubatus) – ссавець сімейства котячих, роду – гепарди. Це останній представник в своєму роду, крім нього гепардових на планеті не залишилося. Відмінною його рисою є те, що він – найшвидше тварина на Землі і може прискорюватися до 120 км/год, також у цій кішки підлозі висувні кігті – така особливість у інших хижаків не зустрічається.

Опис

У звичайного спостерігача може скластися думка, що гепард – дуже крихкий і ніжний звір: худий, рухливий, без краплі підшкірного жиру, просто м’язи і скелет, покритий незвичайного забарвлення шкурою. Але насправді тіло цього котячого чудово розвинене і вражає своєю ідеальністю.

Доросла особина може досягати до метра у висоту і близько 120 см в довжину, їх приблизна вага – 50 кг. Хутро, відносно короткий і негустий, має світло-жовтий, пісочний окрас, на якому, по всій поверхні крім черева, розкидані невеликі темні підпалини різної форми і розмірів. Така шуба прекрасно зігріває кішку під час холодів і рятує від перегріву в сильну спеку. Від світло-карих, золотистих, очей до пащі спускаються тонкі, що не більше півсантиметра в ширину, темні лінії, так звані «слізні мітки». Крім чисто естетичних цілей, ці смужки граю роль своєрідних прицілів – дозволяють сфокусувати погляд на видобутку і захищають від сонячних променів.

У самців, на відміну від самок, на шиї є невелика грива з більш довгих волосків. Правда, відразу після народження у всіх кошенят є дане прикраса, але у віці 2,5 місяців у кішечок воно зникає. Над гривкою, на невеликий, в порівнянні з тілом, голові розташовані маленькі, закруглені вуха, ніс – чорний.

Фахівці впевнені, що все гепарди є власниками як просторового, так і бінокулярного зору. Вони можуть одночасно відстежувати обрану для полювання дичина і спостерігати за тим, що відбувається навколо. Саме завдяки цій особливості, вважаються неперевершеними мисливцями, переслідувана ними живність практично не має шансів на порятунок.

Види і підвиди гепарда

До наших днів збереглися лише 5 підвидів цього граціозно тварини:

  • Африканський гепард (4 види):
  1. Acinonyx jubatus hecki;
  2. Acinonyx jubatus fearsoni;
  3. Acinonyx jubatus jubatus;
  4. Acinonyx jubatus soemmerringi;
  • Азіатський гепард.

Гепарди-азіати відрізняються від своїх африканських побратимів більш могутньою шиєю і укороченими кінцівками. Також раніше, вчені відрізняли ще один різновид гепардів – чорних, але згодом з’ясувалося, що ці жителі Кенії – всього лише внутрішньовидової відхилення з генними мутаціями.

Зрідка, як і у інших ссавців, у гепардів можна зустріти альбіносів, так званих королівських кішок. Замість цяток, уздовж їх хребта промальовані довгі чорні смуги, окрас світліший, а грива коротка і темна. За їх приводу в науковому світі також велися довгі суперечки: вчені, не знали – чи відносити їх до окремого різновиду, або такі зовнішні особливості – результат мутації. Остання версія стала очевидною після того, як в 1968 році у пари королівських гепардів народилося кошеня, який нічим не відрізняється від більшості звичних всім некоролівських родичів.

Середовище проживання

Гепард – мешканець таких природних зон, як пустеля і савана, основна умова для проживання – рівний, в міру порослий рослинністю рельєф. Раніше цих котячих можна було зустріти майже в усіх країнах Азії, але зараз вони повністю винищені в Єгипті, Афганістані, Марокко, Західній Сахарі, Гвінеї, ОАЕ, зрідка можна зустріти невеликі популяції в Ірані. Тепер їхня батьківщина – це Алжир, Ангола, Бенін, Ботсвана, Буркіна-Фасо, Демократична Республіка Конго, Замбія, Зімбабве, Кенія, Мозамбік, Намібія, Нігер, Сомалі та Судан. Крім того, зустрічаються вони і в Танзанії, Того, Уганді, Чаді, Ефіопії, Центрально-африканської Республіки і ПАР. У Свазіленді їх популяція була відновлена ​​штучним шляхом.

Вимерлими вважаються наступні види:

  • Acinonyx aicha;
  • Acinonyx intermedius;
  • Acinonyx kurteni;
  • Acinonyx pardinensis – європейський гепард.

В диких умовах ця велика кішка може жити від 20 до 25 років, а в неволі і до 32.

Чим харчується

Основною їжею для гепарда є:

  • газелі;
  • телята антилопи гну;
  • імпали;
  • зайці;
  • джейрани.

У нічний час цей хижак полює вкрай рідко і вважає за краще проявляти активність тільки в ранкові години або на заході, коли спадає спека, і сонячні промені не зліплять.

Нюхом під час полювання він практично ніколи не користується, основне його зброя – гострий зір і швидкість. Так як сховатися в степу ніде, їх засідки гепарди не нападають, побачивши майбутню жертву, вони наздоганяють її в кілька стрибків, збивають ударом потужної лапи і перегризають горло. Якщо за перші 300 м погоні видобуток не наздогнана, переслідування припиняється: швидкий біг сильно виснажує звіра, а невеликий обсяг легких не дозволяє вести довгу погоню.

Розмноження

Статевозрілими гепарди стають у віці 2,5-3 років, вагітність тривати від 85 до 95 днів, потомство з’являється на світ абсолютно безпорадним. До 15 денного віку кошенята сліпі, вони не можуть ходити і тільки повзають. Вся турбота про дитинчат лягати виключно на плечі самок, які виховую дітей протягом року, до наступної тічки. Участь самців в відтворенні виду закінчується виключно процесом запліднення.

Цікаві факти

  • У минулому гепардів містили як домашніх вихованців і використовували для полювання як простих гончих.
  • Швидше за все, раніше ці хижаки жили і на території Київської Русі і іменувалися Пардус, про них є згадка в «Слові о полку Ігоревім».
  • Гепарди – відмінні наїзники: мисливці привчали їх їздити позаду себе на спинах коней, а за хорошу полювання їм належало частування – нутрощі мисливського трофея.
  • У неволі ці кішки практично не розмножуються.
ПОДІЛИТИСЯ: