Повідомлення про білого ведмедя

Білий ведмідь – цікава тварина, занесене в Червону книгу. Є близьким родичем бурого ведмедя. Належить до числа найбільших хижих ссавців, які проживають на суші. У довжину його тіло може досягати 3 метрів, а у висоту – 1,5 метра. Через значних розмірів і великої ваги зовні здається незграбним і неповоротким, але насправді швидко бігає, добре плаває і добре пірнає.

Білий ведмідь розумний і допитливий. У нього добре розвинені нюх, слух і зір, хоча його ведмежата народжуються глухими і сліпими.

Живуть білі ведмеді в приполярних областях північної півкулі планети Земля, тому їх часто називають «полярними» або «північними». Вони вважають за краще жити на узбережжі або на крижинах, проте в зимовий період можуть залягати в сплячку в берлогах, що знаходяться на островах або материку.

Білі ведмеді мають плоскою головою, довгою шиєю і плавальними перетинками між пальцями лап. Їх шкіра чорна, але вона майже повністю порита густою і щільною білою шерстю, волоски якої пропускають лише УФ-промені. Така шерсть не тільки виконує захисну функцію, а й непогано маскує на полюванні. Товстий шар підшкірного жиру допомагає стійко переносити навіть сильні морози.

На пошуки їжі і полювання білі ведмеді виходять як удень, так і вночі. Роблять вони це переважно поодинці і іноді виявляють справжні чудеса хитрості. Наприклад, щоб здобич не помітила їх завчасно, вони можуть сховатися за якесь укриття, довго і тихо чигає на лунки, прикинутися дрейфуючій крижиною або прикрити свій чорний ніс лапою.

У пошуках їстівного здатні проходити великі відстані. Завдяки тому, що стопи їх лап мають довгасту форму і покриті шерстю, вони не провалюються в сніг і не ковзають по льоду.

Харчуються в основному білі ведмеді морськими мешканцями: кільчаста нерпа, морськими зайцями, моржами та т.д. Однак можуть їсти і полярних осіб, дрібних гризунів, качок і їх яйця. Влітку не гребують і рослинною їжею: грибами, мохами, ягодами і травами.

Посилання на основну публікацію