1. Моя освіта – реферати, конспекти, доповіді
  2. Тварини
  3. Повідомлення про африканського лева

Повідомлення про африканського лева

Африканський лев (Panthera leo) – хижак з роду пантер, відноситься до сімейства котячих, вважається найбільшою кішкою в світі. У 19-20 столітті чисельність цього виду різко скоротилася через діяльність людини. Не маючи прямих ворогів у власному ареалі проживання, леви постійно знищуються браконьєрами і любителями сафарі.

Опис

Якщо відрізнити представників різних статей у інших ссавців досить складно, то у левів гендерні відмінності видно неозброєним поглядом. Самця від самки відрізняють не тільки розміри тіла, але і величезна грива навколо голови.

Представниці слабкої статі такого прикраси не мають, вчені пов’язують це з тим, що роль добувача і них грає саме дама і подовжена рослинність на шкурі не дозволила б їй непомітно підкрадатися до живності в густій ​​траві.

Африканські леви вважаються важкоатлетами серед котячих, вага самців може досягати 250 кг, а довжина тіла – до 4 м з урахуванням хвоста і до 3м без нього. Кішки поменше – вони до 180 кг вагою, а довжина тіла не перевищує 3 метрів.

Тіло цього царя звірів сильне і щільне з потужними, що перекочуються під шкірою м’язами. Забарвлення короткої густої вовни найчастіше пісочно-жовтий або кремовий. Дорослі леви на голові носять розкішну гриву більш темного, рудого кольору з чорними підпалинами, вона опускається від верхівки і закриває частину спини і грудну клітку. Чим старше самець, тим гущі його волосяний покрив, у маленьких левенят-хлопчиків такого прикраси немає взагалі. Вушка у Африканських левів маленькі і закруглені, до статевої зрілості кошенята мають у вушній раковині світлі точки. Хвіст довгий і гладкошерстий, тільки на самому його кінці є пухнаста кисть.

Середовище проживання

У давні часи левів можна було зустріти на всіх континентах земної кулі, в даний час, тільки деякі регіони можуть похвалитися наявністю у себе цього грізного красеня. Якщо раніше Африканські леви були розповсюджені по всій території Африканського материка і навіть Азії, то зараз азіати зустрічаються тільки в індійському Гуджараті, де для них сприятливий клімат і рослинність, їх чисельність не перевищує 523 особин. Африканці ж залишилися тільки в Буркіна-Фасо і Конго, там їх налічується не більше 2000.

Спосіб життя

Від представників інших видів котячих, левів відрізняє клановість: вони живуть виключно великими сім’ями – Прайд що складаються з декількох десятків особин, чільну роль в яких відіграють один або два самця. Всі інші мешканці сімейства – самки і дитинчата.

Сильна половина прайду грає роль захисників, вони відганяють від свого клану інших самців, які ще не встигли обзавестися власним гаремом. Боротьба ведеться постійно, слабші самці або молодняк ніколи не залишають спроб відбити чужих дружин. Якщо перемога в поєдинку дістанеться чужинця, він уб’є всіх левенят для того, щоб самки швидше були готові до спаровування і продовження його роду.

За кожним прайдом закріплена певна територія, протяжністю в декілька квадратних кілометрів. Про наявність господаря у цій місцевості, ватажок щовечора оповіщає сусідів гучним ревом і риком, який чутно на відстань до 8-9 км.

Коли молоді левенята підростають і не потребують додаткової опіки, приблизно в 3 роки, батьки виганяють їх з клану. Вони повинні покинути не тільки свою сім’ю, а й всю територію для полювання. Левиці завжди залишаються з рідними і захищаються сильною статтю як найбільша цінність.

Розмноження

Період тічки у тигриць одного клану настає одночасно. Це є не тільки фізіологічною особливістю, але і життєво необхідною. Одночасно вони вагітніють і носять малюків протягом 100-110 днів. В одному окоті з’являється відразу 3-5 малюків довжиною до 30 см, матері облаштовують для них лежання в ущелинах між каменів або скель – це служить додатковим захистом як від ворогів, так і від палючого сонця.

Протягом декількох місяців молоді мами з дітками живуть окремо від інших. Вони об’єднуються між собою і спільно доглядають як за своїми, та й за чужими кошенятами. На час полювання основна частина левиць залишає лежання, наглядом за потомством займається тільки кілька самок: саме вони годують і охороняють відразу всіх левенят.

Середня тривалість життя Африканських левів в природному середовищі – до 15-17 років, в неволі може тривати і до 30.

Харчування

Основною їжею Африканських левів є парнокопитна живність, що мешкає на широких просторах савани: лами, зебри, антилопи. У голодні часи можуть зазіхнути і на життя гіпопотамів, правда здолати їх важко і м’ясо особливими смаковими якостями не відрізняється; НЕ погребують гризунами та зміями.

Здобиччю прожитку в прайдах займаються виключно левиці, самці в полюванні не беруть участь і вважають за краще весь вільний час проводити на відпочинку, бажано під кронами дерев. Самостійно добувати собі їжу можуть тільки леви-одинаки, і то, коли голод досить відчутний. Батькам сімейств корм доставляють дружини. Поки самець не поїсть, дитинчата і дружини до дичини не торкаються і задовольняються лише залишками бенкету.

Кожній дорослої особини Африканського лева на добу необхідно поглинати до 7 кг м’яса, тому самки завжди полюють спільно. Вони вистежують жертв, переслідують, відганяють від стада і оточують. Розганятися при гонитві вони можуть до 80 км / год, правда пробігають тільки невеликі відстані. Довгі дистанції для левів небезпечні, адже у них занадто маленькі серця і надмірного навантаження вони можуть не перенести.

Цікаві факти

  • У стародавньому Єгипті лева вважали божеством і містили в храмах і палацах як охоронців;
  • Існують білі леви, але це не окремий підвид, а просто генетична мутація, такі особини в диких умовах не виживають і частіше міститися в заповідниках;
  • Існування чорних левів наукою не доведено.
ПОДІЛИТИСЯ: