Повідомлення на тему “Бурундук”

Бурундук – невеликий гризун сімейства болючих бурого або рудого окрасу. На спині характерні чергуються темні і світлі смуги. Довжина тіла коливається від 5 до 15 см, хвоста – від 7 до 12 см. Голова не велика з маленькими вушками без пензликів. У кутах рота знаходяться добре розвинені защічні мішки. Передні лапки трохи коротше задніх. Довгий хвіст схожий на Біличі, але не такий пухнастий.

Де водиться

У природі зустрічається 25 видів бурундуків. Один живе в Євразії, інші в Північній Америці.

Вони зустрічаються на узліссях лісів, в чагарниках, в валежнике. Вони прекрасно лазять по деревах, але не селяться на них. Бурундуки риють нори, і вибираю для цього затишне місце під пнями, великими каменями, в корінні дерев.

Спосіб життя

Бурундук живе один і не підпускає до нори інших гризунів. В оселі довгі ходи, кілька кімнат, одна або дві комори і тупики-туалети.

Він вважає за краще теплу сонячну погоду, але не переносить спеку. Тому звір залишає будинок до сходу і перед заходом сонця, а в полудень ховається в прохолоді. В негоду тварина виходить тільки для пошуку їжі.

Взимку гризун влаштовує в кімнаті лежанку з трави і спить. За зиму кілька разів прокидається, щоб підкріпитися.

Навесні звірок виходить зі сплячки. У цей час самець і самка шукають одне з одного для спарювання. Пізніше у самки народжуються чотири-п’ять дитинчат. Малюки швидко ростуть і до осені стають самостійними.

Чим харчується

В меню гризуна входять ягоди, горіхи, гриби, нирки і плоди. На сільськогосподарських полях поїдає овочі та насіння злакових. Частина їжі бурундук відносить до скарбниць. Одну тварину запасає на зиму п’ять-шість кілограм їжі.

Вороги

Для бурундука небезпечні горностаї, соболі, куниці і яструби. Ведмеді розоряють комори.

Утримання в неволі

Бурундук не терпить чужинців, їх тримають поодинці в просторих клітках. У чистоті, при правильному догляді і різноманітності їжі живуть до 10 років.

Посилання на основну публікацію