Повідомлення на тему “Бобри”

Бобрами називається рід ссавців, що представляють загін гризунів. У світі існує два види цих дивовижних тварин – канадський бобер і звичайний річковий бобер.

Бобри є напівводними тваринами, що мають досить великий розмір. Довжина тіла цих тварин може досягати 1 метра при висоті в 35 см, а маса тіла досягає 35 кг. Тіло бобра закінчується широким ластовидним хвостом до 30 см в довжину і 13 см в ширину. Хвіст не має волосяного покриву і покритий роговими лусочками. Їхні передні лапи невеликого розміру, так як основну рухову роботу виконують задні кінцівки і хвіст. Завдяки розташованому на задній лапі роздвоєність кігтю бобер розчісує своє хутро, приводячи його в порядок.

Примітною особливістю є зуби бобра, які ростуть протягом всього його життя і він змушений їх сточувати про деревну кору, щоб вони не досягли великих розмірів. Зуби мають міцну емаль і здатні самозагострюватися.

Незважаючи на невеликі, заховані в вовняному покриві вуха, у бобра відмінний слух.

Бобровий хутро двошаровий, що забезпечує тварині захист від холоду і водонепроникність для підшерстя завдяки високій щільності верхнього шару. Додатковим захистом від низьких температур служить жировий прошарок, що знаходиться під шкірою бобра.

Забарвлення бобра має коричневе забарвлення і чорний хвіст. У хвості є спеціальні залози, що виробляють особливу речовину, що несе інформацію про його власника (вік, стать). Ця речовина називається бобровій струменем. Бобри розносять запах цієї струменя уздовж усього кордону свого проживання, позначаючи свою територію.

Бобри живуть сім’ями до 8 особин, іноді зустрічаються відлюдники. Сім’ї складаються з батьків і дітей, народжених протягом двох років. Розміри їх володінь залежать від кормової бази та можуть досягати від маленьких до величезних територій.

Бобри спілкуються між собою за допомогою поз, пахучих міток, ударів хвостом об воду і порівнянних зі свистом криків. Період їх активності спостерігається в нічний і сутінковий час. Цілими днями вони займаються спорудженням своїх хаток, згриз зубами стовбур дерева у самого кореневища і згриз кору в якості харчування. Готуючись до зими, вони заготовляють корм, а з приходом снігів вони більшу частину часу проводять в своїх оселях.

У дикій природі бобри живуть в середньому близько 15 років, в неволі їх вік може досягати навіть більше 20 років.

Посилання на основну публікацію