Повідомлення на тему “Білка-летяга”

Білка – летяга дуже схожа на звичайну білку, але є істотні відмінності.

Летягою її назвали, тому що на відміну від звичайної білки, вона здатна в стрибку долати великі відстані, за рахунок так званої «летючості». Вся справа в тому, що між лапками знаходиться шкірна перетинка, і при здійсненні стрибка вона використовується як парашут. В результаті, коли білка стрибає, створюється враження польоту. В цьому випадку, плануючи, білочка долає понад 50 метрів. Маневруючи, тварина може змінити траєкторію польоту на 90 градусів, і тим самим врятуватися від хижака. Для здійснення маневру білка використовує свій хвіст.

Сам по собі звір невеликого розміру, від 12 до 22 сантиметрів в довжину, з короткими вушками і довгим пухнастим хвостом. Хутро білки густий і пухнастий світло – сріблястого забарвлення. Маса тіла летяги менше 200 грам. Вуха у білки округлені. Лапки короткі гострі кігтики.

У природі налічується 10 видів літаючих білочок, на нашій території зустрічаються 8 підвидів.

В основному білки активізуються в нічний час. Гнізда тварини облаштовують в дуплах дерев, іноді використовують старі гнізда, вистилаючи їх мохом і травами. Білки-летяги – це приклад для сім’ї, все життя живуть парами. Цей вид білки обзаводиться потомством два рази в рік – ранньою весною і влітку. Народжуються діти абсолютно голими і сліпими, бачити вони починають лише через два тижні. Маленькі летяги виходять з гнізда через два місяці після народження. У природних умовах звірок живе від 4 до 6 років, в неволі, при хорошому догляді до 12 років.

Раціон харчування білки різноманітний. Своє кулінарне перевагу летяги віддають нирках дерев листяних і хвойних порід. Кора молодої берези і осики теж доведеться білку за смаком. У літній період звірята воліють ласувати ягодами, грибами і горіхами.

Живуть білки в змішаних лісах, вважаючи за краще осикові і березові посадки. Селяться тварини ближче до річок і водойм. У хвойних лісах білку-летягу можна зустріти рідко. У північних регіонах і гірській місцевості звірята зустрічаються ще рідше. В основному, білки цього виду живуть в європейській частині і Сибіру.

Перебуваючи в природному середовищі існування, у звірка багато різних ворогів. Не дивлячись на те, що летяга дуже спритна, вона не завжди здатна піти від переслідування. Навіть захисний окрас, під колір кори дерева, не завжди допомагає білку врятуватися від хижаків. Тхори, рисі, сови, куниці – найлютіші вороги білки – летяги.

Посилання на основну публікацію