Панда – коротка інформація

Велика панда – це великий ссавець вагою до 160 кг і довжиною тіла до 180 см. Довгий час вчені сперечалися, до якого сімейства відносити цих тварин – до ведмежим або до єнотова, так як у них присутні ознаки і тих, і інших. Але після проведення генетичної експертизи було вирішено віднести великих панд до сімейства ведмежих.

Панди виглядають дуже мило, немов величезні плюшеві іграшки. Голова і тулуб у них білі, а лапи і вуха чорні. Крім цього, навколо очей є чорні цятки. Лапи короткі і забезпечені гострими кігтями.

Поширення

Великі панди мешкають тільки на Тибеті і в провінції Сичуань, яка розташована в Китаї. Житла – гірські райони, порослі деревами і бамбуковими заростями.

Харчування

Панди – дуже примхливі тварини в питаннях харчування. Їх меню майже повністю складається з пагонів бамбука, а так як бамбук – це не дуже поживний продукт, то тваринам доводиться з’їдати його дуже і дуже багато. Відомо, що панда може з’їсти на добу близько 30 кг бамбукових пагонів.

Дуже рідко панда може з’їсти і яке-небудь інша рослина, а також пташині яйця і навіть якусь дрібне тварина, але це швидше виняток з правила.

Спосіб життя

Панди воліють самотність. Зазвичай вони повільно лазять по деревах і меланхолійно поїдають бамбук. Щоб насититися, пандам доводиться приділяти харчуванню дуже багато часу.

Чисельність панд дуже низька, так як територія їх проживання мала, а плодючість досить слабка. Зазвичай раз на два роки у самки народжується один або два малюки. Новонароджені дитинчата панд дуже маленькі і безпорадні, їх вага не перевищує 130 грамів – то є трохи більше шоколадки. Самка здатна подбати тільки про одне дитинча, і якщо народжується два, то один з них гине.

Дитинчата панд зазвичай дуже активні і цікаві. Вони весь час придумують собі якісь розваги – лазять по деревах і досліджують околиці. Дитинчата ростуть повільно і довго залишаються поруч зі своєю матір’ю.

Панда з дитинчам

У зоопарках малюки панд часто містяться разом, вони охоче грають разом і ведуть себе дуже дружелюбно по відношенню один до одного.

У природі у панд немає ворогів, але вони дуже залежні від умов навколишнього середовища. Якщо зменшується кількість бамбука в місцях проживання панд, то вони можуть загинути від голоду.

Цікаві факти

  • У Китаї виділяються дуже великі кошти на підтримку чисельності панд.
  • У зоопарках пандам дають спеціальне печиво, зроблене з бамбука.
Посилання на основну публікацію