Олень – коротка інформація

Олень – це велика жуйну парнокопитна тварина. Зараз на землі живе близько 50 видів з сімейства Оленева. Головна характерна риса оленів – це гіллясті роги.

Як правило, роги є тільки у оленів-самців, але і тут є винятки – у водяних оленів рогів немає ні у самки, ні у самця, а у північних оленів роги є і у самця, і у самки. Всі представники цього сімейства – красиві стрункі тварини з відносно довжиною шиєю і коротким хвостом. Найвідоміший представник оленевих – це олень благородний.

Поширення

Оленева широко поширені на земній кулі. Вони живуть Європі і Азії, в Південній і Північній Америці, а також на північному заході Африки. Оленів можна зустріти в Австралії, Новій Зеландії та Нової Гвінеї, куди вони були завезені людьми.

Ці тварини можуть жити в різних кліматичних зонах – в жарких пустелях, сухих степах, листопадних і хвойних лісах, а також в холодній тундрі.

Харчування

Меню оленів зазвичай складається з рослинної їжі. Їм подобаються листя, гілочки, нирки дерев і чагарників, різні трав’янисті рослини.

Північні олені живуть в складних кліматичних умовах, їх основна їжа – це бідні поживними речовинами лишайники, тому вони іноді доповнюють свій раціон пташиними яйцями.

Всі олені люблять сіль, вони знаходять в природі солонці – такі місця, де в грунті багато мінеральних солей, і облизують грунт.

Спосіб життя

Олені – це, як правило, осілі тварини, постійно мешкають на одній і тій же території. Тільки для північних оленів характерні сезонні міграції в пошуках їжі і кращих погодних умов.

Найчастіше олені живуть невеликими групами, що складаються з одного самця і кількох самок з дитинчатами. Самець в цій групі найголовніший – він захищає самок і свою територію. Якщо який-небудь самець забредает на чужу територію, самець-господар вступає з ним поєдинок. Під час цієї дуелі олені штовхають один одного рогами, намагаючись довести свою перевагу. Нерідко такі бої закінчуються важкими травмами.

Раз на рік у самки народжуються дитинчата. Зазвичай на світ з’являється один або два оленя, але бувають випадки народження і відразу чотирьох дитинчат. Шубка у них забарвлена ​​не так, як у дорослих, часто на ній є цятки, які дозволяють малюкам залишатися непомітними. Самка годує оленят молоком від трьох до п’яти місяців, а й після цього оленята залишаються поруч з матір’ю ще протягом кількох місяців.

Олені можуть жити до 20 років, але в природі вони рідко живуть довше 10-12 років.

Посилання на основну публікацію