Найбільший кит у світі

Кити є найбільшими з нині живих тварин. На думку деяких фахівців, найбільші кити – взагалі найбільші з усіх коли-небудь населяли нашу планету живих істот. Найбільший кит у світі належить до виду синіх китів роду полосатиков. Перший науковий опис цього гіганта зробив шотландський натураліст Роберт Сіббалд в кінці 17 століття, а сучасне латинське ім’я Balaenoptera musculus кит отримав в 1758 році з легкої руки знаменитого шведського біолога Карла Ліннея.

Спосіб життя

Вид морських ссавців, що отримав найменування «синій кит» (по-англійськи – Blue Whale), складається з чотирьох підвидів:

  • південний,
  • північний,
  • карликовий,
  • індійський.

Найбільшими з них є два підвиди, що мешкають переважно в північних і південних циркумполярних (тобто навколо полюсів) водах. Маючи добре розвинений цедільний апарат, що складається з великої кількості рогових пластинок, синій кит харчується планктоном, дрібною рибою і головоногими. Тобто тими, кого він може проковтнути цілком. Рвати видобуток на частини – це не для нього.

Синій кит здатний до глибоких занурень. Відомі випадки, коли він, загарпуненний, в переляку пірнав на глибину в півкілометра і навіть більше. При порятунку від китобоїв може розвивати швидкість до 50 кілометрів на годину, правда на короткий час. А середня швидкість плавання становить:

  • 2-6 кілометрів на годину – при годівлі;
  • 33 кілометри на годину – при міграціях;
  • 37 кілометрів на годину – при небезпеці (може витримувати таку швидкість досить тривалий час).

Життя синього кита є об’єктом дослідження зоологів і океанологів. На цьому відео ви можете подивитися, як австралійські фахівці вивчають нюанси його буття.

Народжують самки кита приблизно один раз на два роки, при цьому виношування плоду триває (за різними оцінками) від 10 до 12 місяців. Народжується звичайно один малюк, але на 100 пологів припадає 1 випадок, коли з’являється двійня. Важить «немовля» від двох до трьох з половиною тонн, а довжину має зовсім дитячу – від 6 до 8,5 метрів! Зростає молодий кит воістину не по днях, а по годинах!

Самка вигодовує дитинча молоком до 7-місячного віку. За даний термін він виростає до 16 метрів (тобто приблизно вдвічі або трохи більше) і важить вже близько 23 тонн. Протягом доби він отримує від матері 90 літрів молока і за цей час додає у вазі 44 кілограми. Таке бурхливе зростання можливий через унікальних якостей китового молока: жир і білок становлять не менше 50 відсотків від його маси! До півтора років молодий синій кит досягає довжини 23-24 метра і маси в 50 тонн.

Розміри

Максимальна зафіксована на фото довжина синього кита становить 33 метри, а оцінний вага цього велетня – близько 150 тонн. З нині існуючих тварин він не має рівних. І навіть серед мешканців минулих епох вчені ще не знайшли нікого, хто міг би змагатися з ним. Навіть у мезозойську еру, коли на Землі було значно тепліше і умови життя розташовували до появи суперкрупние тварин.

Серед морських мешканців тих далеких часів немає нікого, хто б міг змагатися з синім китом. Але, як не дивно, у той час на суші жили сейсмозавр, що мають довжину від кінчика хвоста до голови 36-40 метрів. Але при цьому тулуб було невеликим, такої довжини вони досягали виключно за рахунок відносно тонкого і довгого хвоста і довгої шиї. А вага даного мезозойського сухопутного монстра не йшов ні в яке порівняння з масою синього кита, нашого сучасника, – «всього» якихось 50 тонн!

Чисельність популяції

Неконтрольована полювання на синього кита призвела до катастрофічного скорочення популяції. Якщо до початку інтенсивного промислу чисельність виду оцінювалася в 215-275 тисяч голів, то до 1964 року на планеті залишилося лише 650 особин (по самій мінімальній оцінці) або до 2 тисяч – на думку оптимістів. У 1965 році полювання була заборонена, і почалося відновлення чисельності. Зараз дані про те, як йде зростання кількості синіх китів, сильно різняться у різних джерел.

Одне безсумнівно: популяція повільно відновлюється. Правда, навіть найбільш оптимістично налаштовані зоологи не вірять, що коли-небудь вдасться відновити чисельність популяції в тих розмірах, якою вона була до початку промислу. Ареал проживання синього кита розбитий на локальні області, в той час як ще в 19 столітті він включав весь Світовий океан, за винятком деяких внутрішніх морів. Загальна чисельність всіх підвидів становить на даний час приблизно 5000 особин.

Промислове значення виду

Сьогодні найбільший у світі кит раніше знаходиться під охороною міжнародних законів. Тому промислового значення не має, будучи лише об’єктом вивчення. А в минулому його вбивали заради ворвані – китового жиру, який знаходив застосування в різних галузях промисловості, і заради китового вуса. Ці рогові пластинки йшли на виготовлення меблів, щіток, різних каркасів.

Зараз необхідності у видобутку ворвані і китового вуса не існує. Розвиток хімічної промисловості дозволило замінити ці природні матеріали штучними аналогами. Китове м’ясо здавна становило значну частину раціону північних народів. Але ті часи канули в минуле, і навіть племена, які зберігають традиційний уклад життя, обходяться без китового м’яса, віддаючи перевагу йому інші продукти.

Посилання на основну публікацію