Морський слон – коротка інформація

Будь-який школяр знає, що довіряти «морським» назвами тварин дуже необачно: морські леви не мають ніякого відношення до левів, морські коники – до коней, а морські їжаки – до героя відомого мультфільму, заблукав в тумані.

Морські слони – не виняток. Спільного зі слонами у них хіба що видатні розміри (це найбільші з морських ссавців, не рахуючи китів) та довгий рухливий ніс, що нагадує хобот.

Насправді морські слони, які живуть у водах Арктики і Антарктики, відносяться до сімейства справжніх тюленів, яке входить в загін хижих ссавців. Цікаво, що ще років 20 тому в підручниках біології писалося, що морські слони разом з усіма іншими тюленями і моржами складають окремий загін ссавців – ластоногі (хоча багато вчених давно вже висловлювали свої сумніви в цьому).

Оскільки систематика біологічних видів побудована на еволюційній основі, то малося на увазі, що всі ластоногие мають спільного предка. Але успіхи палеонтології і генетики переконливо довели, що виділяти ластоногих в окремий загін не можна. Виявилося, що з трьох сімейств, традиційно включалися в цей загін, два – вухаті тюлені і моржі – походять від стародавніх ведмедів, а третій – справжні тюлені – від куниць. Причому навіть перехід до водного способу життя трапився у них в різних кінцях землі: перші «зійшли в воду» на тихоокеанському узбережжі, другі – в Середземному морі. А схожими один на одного вони стали тільки завдяки однакових умов життя. Так що найближчі наземні родичі морських слонів – це борсуки, росомахи, куниці і тхори.

Набагато більше прав називатися морськими слонами мають ламантини і дюгони. Вони дійсно є близькими родичами слонів. Але, за іронією долі, найбільший їх представник (на жаль, недавно вимерлий) називався морський, або стеллеровой, коровою.

Але повернемося до наших морським слонам. Ці тварини чудові не тільки своїми видатними розмірами, а й так званим статевим диморфізму, тобто яскраво вираженим розходженням між самцями і самками. За цим показником вони, схоже, впевнено посідають перше місце серед ссавців. Так, самці морських слонів нерідко досягають довжини в 6,5 м і ваги в 3,5 т, в той час як самки ростуть максимум до 3,5 м і 900 кг відповідно. Якби у людей був такий же статевий диморфізм, то юнаки зростанням метр вісімдесят прогулювалися б по вулиці зі своїми двадцятикілограмовий подругами зростанням менше метра. Тут би ніякі шпильки не допомогли.

Не дивно, що при таких розбіжностях стадо морських слонів – це суспільство суцільного чоловічого домінування. Сильні дорослі самці захоплюють до себе в гареми від десятка (у північного виду) до сотні (біля південного) самок і ревниво охороняють їх від зазіхань своїх менш щасливих суперників. Пропонуючи дамі руку і серце, самець кладе їй на спину ласту і ніжно кусає її в потилицю. Втім, якщо жінка не в настрої, самець не зупиняється перед банальним згвалтуванням. Притиснувши її своєю тушею до землі, він робить зі своєю обраницею все що треба, не особливо цікавлячись її згодою. Морські слони – одні з небагатьох представників тваринного царства, практикуючих домашнє насильство.

Що стосується «хобота» морського слона, то він, всупереч зовнішній подібності зі справжнім слонячим хоботом, не застосовується в якості робочого інструменту. Довгий ніс є тільки у самців і використовується для залучення самок і відлякування інших самців. По-перше, він служить звуковим резонатором: рев морського слона, як і його сухопутного тезки, чути за багато кілометрів. По-друге, в період спарювання ніс завдяки припливу крові до нього роздувається і трохи червоніє, що, без сумніву, має залучати самок, а заодно демонструвати іншим самцям, хто в домі господар. Тому в постійних бійках між собою самці прагнуть в першу чергу пошкодити хобот противника, нерідко роздираючи його буквально на шматки.

Зовсім трохи не дотягли морські слони до чемпіонського звання в такому виді спорту, як пірнання. За наявними відомостями, вони пірнають за здобиччю на глибину майже до півтора кілометрів! З ссавців глибше – до двох кілометрів-пірнають лише деякі кити. Секрет криється в умінні морських слонів управляти своїм кровообігом. Коли вони занурюються в воду, кровопостачання більшості м’язів і внутрішніх органів майже припиняється, і кисень з крові надходить тільки в мозок і серце. Тому морські слони вміють надовго затримуватися під водою.

Посилання на основну публікацію