Коротка інформація про зубра

Одним з чудес природи можна сміливо назвати зубра, який є єдиним родичем диких биків, які проживають на території Європи. На початку 20-го століття це парнокопитна тварина мало не зникло з лиця землі.

Останні дикі представники кавказького підвиду були застрелені на території Західного Кавказу, а місцем загибелі останніх диких рівнинних зубрів стала Біловезька пуща. І тільки завдяки зусиллям зоопарків і окремих осіб вдалося відновити чисельність виду всього з 12 особин, які перебували на той час в заповідниках і зоопарках.

Зубр має схожу з дикими биками зовнішність. Передня частина його тіла набагато масивніше і міцніше задньої. Голова і шия так само досить потужні. До того ж у цієї тварини немає отвисшей частини подгрудка, яка часто зустрічається у більшості диких биків. Рогу у зубра невеликі округлі і вигнуті в сторони, на протязі всього життєвого циклу вони не змінюються. Все тіло цих биків вкрите шерстю (крім ніздрів, губ, копит і рогів). Молоді телята мають бежевий окрас шерсті, який у міру дорослішання переходить в каштаново-бурий. Взимку шерсть стає густішим і набуває більш насичений темний колір.

Більшу частину доби зубри проводять в дрімоті, залишаючи для пасовища і водопою вечірні години. У їжі вони вважають за краще траву і соковиті молоді пагони, але можуть харчуватися чагарниками і корою. Чи не погребують і грибами, мохом і ягодами, а взимку часто приходять на ті ділянки, де їх підгодовую люди.

Хоч і прийнято вважати зубрів стадними дикими тваринами, слід не забувати про те, що їх стадо складається тільки з самок і телят, відповідно, і ватажком завжди є найдосвідченіша самка. А от самці, досягнувши статевого дозрівання, залишають свою «сім’ю». Молоді бики можуть триматися групками по кілька особин, але рано чи пізно все ж розійдуться поодинці.

Кінець літа для зубрів знаменується початком гону. У цей період самці риють земельну покрив, примикають до стадам і часто влаштовують між собою бої, які вражають жорстокістю. Але вже через 9 місяців після гону стадо оновлюється, так як народжуються молоді телята, які через пару годин після народження можуть при необхідності бігти за своєю матір’ю.

Небезпечними для зубрів є тільки вовки і люди. Щоб уберегти цю тварину від зникнення, було створено тематичний Міжнародне товариство, діяльність якого спрямована на охорону стад, запобігання вилазок браконьєрів і розселення зубрів по сприятливим для них зонах. Сьогодні в зоопарках проживає близько 3000 особин цих ссавців, а на волі майже в два рази менше.

Посилання на основну публікацію