Коротка інформація про хом’яка

Хом’яки – це невеликі тварини з ряду гризунів. У сімейство хом’яків входить 19 видів. Найменші хом’яки мають довжину тіла всього 5 см, а найбільші – 34 см, іноді самки більші за самців. Шерсть густа, фарбування в різних видів може варіювати від сірувато-коричневого до темно-коричневої, живіт білий, сірий або чорний. Лапки короткі, вушка маленькі закруглені, а хвостик короткий. Характерна риса хом’яків – наявність об’ємних защічних мішків.

Поширення хом’яків

Хом’яки поширені досить широко. Їх можна зустріти як на території Європи, так і в Азії. Хом’яки водяться в Монголії, Сирії, Кореї, Китаї, Росії, а також в країнах Східної і Центральної Європи.

Хом’яки зазвичай селяться на відкритих просторах – в степах і лісостепах, пустелях і напівпустелях, а також в горах до висоти 3,6 км.

Харчування

Хом’яки – всеїдні тварини. Вони можуть харчуватися їжею як рослинного, так і тваринного походження, але вважають за краще все ж рослинне меню. Хом’яки охоче їдять всілякі зерна і бульби. Влітку урізноманітнюють свій раціон різними личинками і комахами.

Спосіб життя

Хом’ячки – активні тварини, що живуть поодинці. Вони риють хороші нори з безліччю ходів. З наближенням осені хом’яки починають робити зимові запаси. Вони влаштовують в норах спеціальні комори, куди і складають свої запаси. Хом’яки приносять в нору пшеницю, кукурудзу, горох, просо, гречку, рис, картопля та інші насіння і бульби. Причому все зерна і бульби тваринки акуратно сортують по купках. Зерна і бульби хом’яки ховають в свої защічні мішки і переносять в комору. Іноді їм доводиться нести свою ношу на відстань більше 1 км. Зазвичай один хом’як робить запасів вагою від 0,5 кг до 16 кг, але буває і більше. Ці зерна і бульби хом’як поїдає взимку і навесні, поки не виростуть нові корми. Взимку хом’яки не впадають в сплячку, але можуть на деякий час впадати в заціпеніння.

Хом’яки вміють добре плавати. У цьому їм допомагають защічні мішки. Звірятка набирають в ці мішки повітря, і вони допомагають триматися на воді, подібно надувному крузі.

Самка приносить дитинчат від 2 до 4 разів на рік. Дитинчата дуже швидко ростуть – приблизно через 1-1,5 місяці вони вже стають дорослими. Живуть хом’яки від 1 до 4 років.

Цікаві факти

  • У норі хом’яка може бути заготовлено до 90 кг зерна.
  • Найдрібніший хом’як – це хом’ячок Роборовского. Довжина його тіла не перевищує 5 см, а вага всього 30 г.
  • Найбільший хом’як – це хом’як звичайний. Його вага приблизно 700 г, а тіло до 34 см в довжину.
  • До середини минулого століття на звичайного хом’яка полювали заради хутра.
  • Хомяков містять в домашніх умовах. Найбільш популярні види – це сирійський хом’як, хом’ячок Роборовского, джунгарський хом’як і хом’ячок Кемпбелла.
Посилання на основну публікацію