Коротка інформація про вовка

Вовк звичайний (або сірий вовк) – це великий хижий звір з родини собачих. Довжина тіла дорослого вовка може досягати 180 см (з хвостом), а висота в холці – 90 см. Вага вовка коливається від 30 до 50 кг, деякі найбільші тварини можуть важити до 80 кілограмів. Самки вовчиці зазвичай менше вовків самців.

Морда у вовка витягнута, зуби гострі і міцні. Лапи досить довгі, кігті не надто гострі, так як сточуються під час бігу. Шерсть зазвичай світло-сіра, буває з чорним, білим або рудуватим відтінком, зустрічаються вовки з абсолютно чорної і абсолютно білою шерстю. З віком колір шерсті у вовка може сильно змінюватися.

Поширення

Вовки живуть майже по всій території Євразії та Північної Америки. Тварини добре пристосовані до життя в різних умовах. Вони добре себе почувають в тундрі, в лісі, в степу, в тайзі і в горах.

В даний час чисельність вовків сильно скоротилася, в багатьох регіонах ці тварини знаходяться під загрозою зникнення.

Спосіб життя

Вовки – стайня тварини. Члени зграї – це родичі і прибутку до них самотні вовки. Зграя може бути і великий, і маленької. Невелика буває з трьох-шести вовків, а велика може налічувати двадцять-сорок особин.

Життя в зграї має свої закони і порядки, там існує сувора ієрархія. У кожній зграї є вожак – сильний вовк, якому підпорядковуються всі інші. Ватажок веде зграю на полювання і дозволяє все конфлікти, що виникають між родичами. Слабкі вовки повинні беззаперечно підкоряться сильним.

У вовків дуже розвинений мову жестів. Їхнє становище хвоста або поза говорять багато про що. Так, піднятий хвіст говорить про те, що перед вами ватажок зграї, а підібганий хвіст – про те, що цей вовк найслабший в зграї.

Вовки – великі любителі «хорового співу». Їх виття – це і важливі повідомлення для родичів, і просто приємне проведення часу. За допомогою виття вовки можуть передавати своїм родичам важливу інформацію, перебуваючи один від одного на відстані декількох кілометрів. Наприклад, повідомляючи про наближення дичини або людини.

Вовки люблять повить і просто так на світанку або в нічні години. Першим подає голос ватажок, а решта вовки починають йому підспівувати.

Крім виття вовки можуть видавати і інші звуки – гарчати, завивати, гавкати, гавкати. Всі ці звуки теж мають певний сенс.

У вовків дуже чуйне нюх, вони відчувають запахи в 100 разів краще, ніж люди.

Харчування

Вовки – це хижаки. Як правило, вони полюють на хворих або слабких тварин. Саме тому вовків називають санітарами.

Дичиною для вовків можуть стати самі різні тварини – лосі, кабани, барани, кози, олені, козулі, бобри, бики, зайці, кролики, борсуки, білки, птахи та інші. Але найчастіше вовки полюють на копитних тварин. Можуть вони нападати і на домашніх тварин. Коли їжі мало, вовки їдять жаб, ящірок і жуків.

Кожен день вовк може з’їдати приблизно п’ять кілограмів м’яса і випивати літр води. Крім м’ясної їжі вовки охоче поїдають фрукти, ягоди, гриби, траву і листя. Вживання рослинної їжі допомагає тваринам в нормалізації травлення.

Вовки дуже витривалі тварини, вони можуть прожити без їжі близько двох тижнів.

Розмноження

Вовки створюють сім’ю на один раз на все життя. Для виведення потомства вони риють нові нори або займають нори, вириті іншими тваринами, можуть поселятися і серед скель в невеликих ущелинах.

Вагітність вовчиці триває від 62 до 75 днів. Вовченята народжуються навесні. Вони з’являються на світ беззахисними – глухими, сліпими і беззубими. Вага новонароджених вовченят коливається від 300 г до 500 г. Приблизно через 9 днів у них відкриваються очі, а через два-три тижні починають прорізуватися зубки. В тримісячному віці вовченята починають виходити з нори.

Підросли вовченят дорослі вовки беруть з собою на полювання.

Дорослими вовки вважаються приблизно в дворічному віці.

Тривалість життя вовків у дикій природі складає від 7 до 10 років.

Посилання на основну публікацію