Коротка інформація про велику синицю

Велика синиця – птах із сімейства синицевих. Це досить яскрава і гарна пташка – на голові у неї чорна шапочка, щічки білі, животик яскраво-жовтий, а спинка зеленувато-бура. Хвіст і крила мають блакитний відтінок. Кругом голови і на грудях є чорні добре помітні смужки. Самці зазвичай забарвлені яскравіше самочок. За розмірами ця пташка майже така ж, як всім відомий горобець. Її довжина від 13 до 17 см, а розмах крил до 26 см.

Поширення

Велика синиця широко поширена на Євразійському континенті, а також в північно-західній частині Африки. Птахи живуть в негусто лісах, гаях, на пагорбах і на відкритих просторах, порослих рідкими деревами. Синиці охоче селяться біля людських жител – їх можна зустріти в садах, посадках, парках і скверах.

Поведінка

Велика синиця – це птах не перелітний. Вона зимує в звичних для себе місцях, нерідко живе біля людини. Швидко звикає до годівниць і охоче ласує гостинцями, залишеними там для неї. У більш теплі місця може мігрувати тільки в дуже холодні зими, але, як правило, далеко не відлітає.

Синиця – це активна, рухлива, допитлива і кмітлива пташка. Вона раз у раз перелітає з місця на місце і рідко сидить на одному місці.

Синиці добре співають. Особливо любов’ю до співу відрізняються самці. Вони співають майже весь рік, тільки в кінці осені і початку зими вони поводяться тихіше. В репертуарі птахів приблизно 40 різних звуків. У різні пори року птахи співають різні пісні.

Харчування

Велика синиця харчується як тваринами, так і рослинними кормами. Влітку, під час вигодовування пташенят, птахи їдять в основному тваринну їжу – гусениць, жуків, мурах, павуків, клопів, коників, комарів, мух та інших безхребетних. Восени до раціону додаються різні насіння і ягоди, які синиці знаходять на полях, в лісах та садах. Птахи охоче поїдають насіння соняшнику, пшениці, жита, кукурудзи, вівса. Можуть склювати дозрілі насіння і плоди з дикорослих дерев, таких як береза, липа, клен, бузина та ін. Ласують горіхами, розколюючи їх дзьобом і притримуючи лапками.

Синиці, що мешкають в містах і селах, із задоволенням відвідують пташині годівниці, вважаючи за краще несолоне сало і соняшникове насіння.

Розмноження

Сезон розмноження у великих синиць зазвичай триває з січня-лютого по вересень. В кінці зими самець вибирає місце для гніздування і починає співати пісні, запрошуючи самочку для будівництва гнізда.

Гніздо найчастіше влаштовується в дуплі дерева, але може бути і в будь-який інший ніші – на скелі, в стіні будинку або де-небудь ще. Облаштовує гніздо тільки самка, вибираючи для нього тонкі прутики, торішні травинки, мох, павутину і інші матеріали.

Потім самочка відкладає в гніздо від 5 до 12 яєць і насиджує їх приблизно два тижні. Весь цей час самець годує самочку. А коли вилуплюються пташенята, обоє батьків добувають для них їжу. Через дві – три тижні пташенята вилітають з гнізда, але потім ще деякий час тримаються поруч з батьками, і ті підгодовують їх.

Як правило, за один рік синиці виводять пташенят два рази.

Це цікаво

  • Велика синиця робить запасів на зиму, але легко знаходить запаси, зроблені іншими птахами і звірами.
  • Велика синиця була описана відомим шведським вченим Карлом Ліннеєм в 1758 році, він дав синицю латинська назва, яке так і перекладається – велика синиця.
Посилання на основну публікацію