Коротка інформація про ведмедя

Сімейство ведмежих об’єднує найбільших хижих звірів. У всіх ведмедів потужне тіло, сильні п’ятипалі лапи з великими кігтями і масивна голова з невеликими очима. Шерсть у цих хижаків густа, пофарбована однотонно в бурий, чорний або білий колір.

У деяких представників сімейства шерсть навколо очей і на грудях забарвлена ​​в світлий тон, що контрастує з основним забарвленням. Ведмеді під час пересування наступають на землю всією ступнею, за що їх називають стопоходящих. Це відрізняє їх від представників інших сімейств загону хижих (собачих, котячих), які рухаються тільки на пальцях, за що іменуються пальцеходящие.

Поширення

Ареал проживання ведмедів дуже широкий. Вони зустрічаються в Північній і Південній Америці, в Європі і Азії, в Африці. Немає ведмедів тільки на двох континентах – в Австралії і в Антарктиді.

Різноманітність

Сучасна класифікація виділяє чотири види ведмедя – бурого, барибал, білого і білогрудої. Тільки білий ведмідь не представлений підвидами, всі інші три види включають в себе підвиди, що відрізняються зовнішнім виглядом, поведінкою і ареалом проживання. Раннє вважалися видами ведмеді в даний час знижені в ранг підвиду одного з трьох видів.

 
Бурий ведмідь живе в Євразії та Північній Америці. Цей вид має 14 різних підвидів. Особи найдрібніших підвидів важать близько 100 кг, а Кадьяк – найбільший підвид, що живе на Алясці, має вагу до 750 кг. Підвиди бурого ведмедя відрізняються і своїм забарвленням: у одних вона світло-солом’яний, майже біла, у інших – коричнева, у третіх – майже чорна.

Білий ведмідь – найбільший з ведмедів, та й взагалі серед всіх наземних хижаків. Деякий екземпляри досягають трьох метрів в довжину і важать цілу тонну. Цей вид ведмедя має біле забарвлення шерсті, яка дозволяє йому залишатися непоміченим серед льодів Арктики.

Барибал (чорний ведмідь) мешкає в Північній Америці, де є сусідами з грізлі – американським підвидом бурого ведмедя. Хутро у барибал темний, майже чорного кольору, морда світла, жовтуватого або навіть білого кольору, вуха великі, а кігті дуже довгі.

Білогрудий ведмідь мешкає в Азії, від свого бурого побратима відрізняється більш струнким тілом, вузькою мордою і величезними вухами. Також білогрудий ведмідь має характерну забарвлення. Шерсть у цього ведмедя чорна, а на грудях є біле V-подібне пляма.

Спосіб життя

Ведмідь веде одиночний спосіб життя, грізним гарчанням оголошує околиці, повідомляючи своїм родичам, що це його територія. Бурий, чорний і білогрудий ведмеді добре лазять по деревах, а білогрудий ще й любить спати високо на деревах. Всі ведмеді – хороші плавці, дуже люблять воду. Але білий ведмідь – найкращий плавець. Він найбільш пристосований для плавання. Між пальцями у нього є спеціальні плавальні перегородки, а порожня всередині шерсть дає можливість легше триматися на воді. Білий ведмідь здатний долати значні відстані, пропливаючи в холодній арктичної воді кілька днів поспіль. У північних широтах з настанням холодів і без харчів ведмеді впадають в сплячку.

Починаючи з трьох – чотирирічного віку ведмедиця приносить потомство. Але не щороку, а з невеликим інтервалом, який може коливатися від одного до чотирьох років. Одночасно на світло може з’являтися від одного до п’яти дитинчат.

Харчування ведмедів

Ведмеді – це всеїдні тварини. Але одні види більш охоче поїдають їжу тваринного походження, а інші вважають за краще рослинні корми. Наприклад, раціон білих ведмедів майже повністю складається з тваринної їжі. Найчастіше білі ведмеді полюють на моржів, морських зайців, нерпа, крім цього можуть ловити рибу, поїдати пташині яйця і водорості.

Бурі ведмеді, навпаки, більше поїдають рослинної їжі, ніж тваринної. Їх основне меню складається з горіхів, ягід, коренів рослин, жолудів і різних видів трав. Нерідко бурі ведмеді навідуються на поля і ласують кукурудзою або вівсом. Крім цього вони охоче поїдають рибу, комах, ящірок, жаб і дрібних гризунів (ховрахів, мишей). Іноді полюють на копитних тварин – оленів, косуль та інших.

Особливості раціону ведмедів залежить від пори року і від того, яка їжа більш доступна в той чи інший період часу.

Посилання на основну публікацію