Коротка інформація про степового орла

Степовий орел – птах хижа, відноситься до сімейства яструбиних. У довжину вона від 60 до 85 см, вагою близько 2,5-5,2 кг. Як і у багатьох інших орлів, самки завжди більші, ніж самці.

Колір забарвлення у дорослих особин темно-бурий, у молодих – значно світліше. На крилах є поперечні сірі смуги, на потилиці пляма кольору охри. Кігті і дзьоб чорні, а ноги жовтого кольору. У степового орла короткий хвіст, але зате широкі і довгі крила. Їх розмах становить понад два метри.

Ареол гніздування охоплює такі регіони, як Передкавказзя, Нижнє Поволжя, Південний Урал, Південно-Східна та Південно-Західний Сибір, Центральна Азія до Китаю. Зимувати ж ці птахи відлітають в Африку і на Аравійський півострів, в Індію.

Пара степових орлів

На відміну від інших видів орлів, степові орли гніздяться тільки на відкритих просторах, мешкають вони в степових районах і напівпустелях. Свої гнізда будують прямо на землі або в невеликих кущах, іноді в старих стогах сіна. Часто влаштовують гнізда на опорах ЛЕП. Причому розміри гнізда у різних пар відрізняються: одні пари будують великі, масивні гнізда, інші – невеликі, ледь помітні, вони можуть відкласти яйця прямо на голій землі, зазначивши місце гнізда декількома гілками.

Період гніздування починається в залежності від місця проживання в березні – квітні. У пари з’являється 1-3 пташеняти. Яйця самка відкладає в гнізді не всі відразу, а з черговістю в кілька днів, тому пташенята у степового орла різновікові. Яйця брудно-білого кольору з коричневими вкрапленнями. Пташенята з’являються на світ, одягнені в світлий пух. Вони сидять в гнізді близько двох місяців, а у віці 2,5 місяця вже стають самостійними. У вересні орли відлітають на зимівлю.

Основне прожиток степових орлів – невеликі гризуни, переважно ховрахи, можуть також годуватися зайцями і дрібними гризунами, іноді падлом. Цікаво, що степові орли, коли полюють, часто бігають, пріпригівая, по землі, ледве змахуючи своїми крилами. Причому степові орли можуть для своєї здобичі влаштовувати засідку. Так, вичікуючи, коли ховрах вийде зі своєї нори, орел може лежати поруч, сховавшись за яким-небудь пагорбом, або просто завмерти і сидіти нерухомо кілька годин. Але можуть і вивідати видобуток з повітря і стрімголов обрушитися на неї.

Степовий орел – вид нечисленний, і його чисельність продовжує падати. У минулому столітті цьому сприяла велика розораність цілинних земель. Багато молодих птахів гине на ЛЕП. В Україні степовий орел занесений до Червоної книги як рідкісний вид.

Посилання на основну публікацію