Коротка інформація про слона

Слони – це найбільші ссавці, що живуть на суші. Найбільші тварини мешкають в Африці. Їх вага може досягати 12 тонн, зростання більше трьох метрів, а довжина тіла – більше 7 метрів.

Одна з головних особливостей слона – це довгий хобот, який представляє собою зрослися верхню губу з носом. Хобот – універсальний орган, що дозволяє слону добувати їжу, набирати воду для пиття і купання, піднімати і переносити різні предмети, а також допомагає вловлювати запахи.

Ще одна особливість слонів – це великі вуха. У слонів вуха виконують функцію терморегуляції. Вони пронизані густою мережею кровоносних судин, і коли кров проходить по цих судинах, вона охолоджується, а потім повертається до інших органів і охолоджує їх. У слонів дуже хороший слух, вони навіть здатні розрізняти деякі мелодії.

Поширення

Слони живуть на Африканському континенті в саванах, а також в південно-східній частині Азії, вважаючи за краще вологі тропічні ліси.

Харчування

Слони – це травоїдні тварини. Вони харчуються листям, травою, різними плодами і корою дерев. За добу дорослий слон з’їдає до 300 кг трави і листя і випиває близько 300 літрів води.

В умовах неволі харчування слонів буває більш різноманітним. Вони охоче їдять фрукти, овочі і коренеплоди, з задоволення ласують хлібом і печивом і дуже люблять цукерки. Однак надлишок солодкого шкідливий для слонів – вони набирають зайву вагу і стають малорухомими.

Спосіб життя

Слони живуть групами, так як це тварини соціальні. Група зазвичай складається з дорослої досвідченої самки, яка є головою групи, декількох більш молодих самок і їх дитинчат. Самці слонів живуть своїми окремими стадами, і тільки іноді вони приєднуються до групи самок.

У самки зазвичай народжується одне слоненя. Його вага може бути від 60 до майже 100 кг. Слоненя залишається поруч з матір’ю приблизно п’ять років, весь цей час він годується її молоком і тільки в п’ятирічному віці переходить на звичайну для слонів їжу. Протягом всього свого життя слониха народжує від 5 до 12 слоненят. За однією слонихою може слідувати відразу двоє слоненят різного віку.

Зазвичай слони пересуваються повільно, але при необхідності можуть розвивати швидкість до 40 км /год. Слони добре плавають і можуть пропливати досить великі відстані. Вони дуже люблять воду і часто влаштовують собі душ, обливаючи себе за допомогою хобота.

Це цікаво

Слони часто купаються в грязі. Це робиться для того, щоб захиститися від паразитів, так як бруд, засихає і утворює на шкірі слона захисну скоринку.

Слони дуже балакучі – вони можуть ревіти, сурмити і навіть верещати. Ці тварини здатні видавати звуки такої сили, що їх можна почути на відстані близько 10 км.

У хороших умовах слони можуть жити до 60 років.

Посилання на основну публікацію