Коротка інформація про пінгвінів

Більшість з нас дізнаються в цьому чарівному пухнастиків дитинча дивовижною і незвичайною птиці – пінгвіна.

У чому ж незвичність цього виду?

По-перше, пінгвіни унікальні тим, що називаються птахами, але не вміють літати, зате дуже добре плавають.

По-друге, вони є прямоходящими птахами.

Вперше ці мешканці планети Земля були виявлені мандрівниками на чолі з Васко да Гама. Вони відзначили, що ці зустрінуті ними птиці походили на гусей, які видають звуки, подібні криків ослів. Трохи пізніше ця подібність жирних істот з гусьми підтвердив і один з учасників експедиції Магеллана.

Назва пінгвінів походить від латинського кореня слова «пігвіс», що перекладається як «жир». Саме зайва повнота цих нелітаючих птахів стала причиною їх «імені» – пінгвіни.

Науковий термін, що визначає цей вид тварин, з’явився завдяки відомому вченому Карлу Линнею, відзначивши їх схожість з невеликим клином, поміщеним в воду. У цьому невеликому, але місткому визначенні натураліст зміг підкреслити і звичний образ існування птахів, і їх форму.

Щільний торс, незграбна хода, повільна спокійна хода – ось так виглядає і по сей день птах на ім’я «пінгвін».

Якщо пінгвінові знадобиться проявити швидкість і терміново дістатися куди-небудь, на допомогу йому прийде товстеньке черевце, яке буде використано як відмінне швидкісне засіб пересування.

Невпевненість на суші нелітаючих істот компенсується відмінними плавальними якостями. Океан для пінгвінів звичний і знайомий, в водної стихії птиці можуть опускатися на глибину до ста тридцяти метрів, затримуючись під водою на довгі 18 хвилин. Швидкість пересування у воді може досягати 35-50 кілометрів на годину! Це можливо завдяки будові їх крил за образом і подобою риб’ячих плавників. Два метри над рівнем води можуть долати дорослі особини в стрибку!

Плавання як легкий для пінгвінів спосіб пересування – не єдина причина їх тривалого перебування за межами суші. У воді ці великі пташки рятуються від переохолодження. Коли температура повітряного простору досягає 50-60 ° C нижче нуля, водний градусник може показувати нульову позначку.

Ареал поширення цього виду тварин досить широкий – Австралія, Південна Америка, Азія, Галапагоські острови, – хоча в уявленні більшості жителів Землі пінгвіни мешкають лише в Антарктиді. Всього на земній кулі існують 18 видів цих чарівних тварин, всі вони згруповані в 6 родів.

Будова дзьоба, рота і внутрішньої частини ротової порожнини дозволяє цим істотам легко утримувати навіть саму слизьку рибу, яка є основною стравою в їх раціоні. Крім риби пінгвіни люблять поласувати і каракатиця, і раками, і деякими іншими водними мешканцями. Морська вода – єдиний питної компонент, який споживають пінгвіни, надмірна частина солі виходить назовні з організму через спеціальні надглазннадочеві залози.

Понад десять тисяч пар можуть нараховувати пінгвінів колоніальні поселення. У родині цих особин панує рівноправність в питанні висиджування яєць і годування пташенят, обов’язки обома батьками виконуються по черзі.

Весільні залицяння самців можна почути здалеку, звуки, схожі на голос труби, лунають в околицях в цей період. Вік готовності до спарювання у різних видів пінгвінів може бути різним – від двох до восьми років.

Самці пінгвінів дуже дбайливі і уважні. Пошук місця висиджування яєць, «несення служби» по виношування майбутніх пташенят, які перебувають в шкаралупі, видобуток їжі, годування вилупилися малюків – ось частина обов’язків, з якими відмінно справляються чоловічі особини.

Посилання на основну публікацію