Коротка інформація про лева

Лев – це хижак з роду пантер, підродина великих кішок. Цей красивий звір має друге місце по відношенню до власної величини в порівнянні з іншими великими кішками.

Не дарма в казках лев уособлює царя, адже дійсно він має царські звички, величну ходу.
Найчастіше можна було зустріти левів в Африці, на Близькому Сході, в деяких частинах Індії. Живуть вони в степу, савані, рідко в лісах і чагарникової місцевості. В даний час левів стає все менше. Живуть леви величезними групами, полюють на парнокопитних теж не поодинці. Левиці, полюючи, виступають як лідери на відміну від левів. Самці залякують видобуток своїм потужним ревом, а самки, сховавшись, готуються нападати на тварин (туша буйволів, жирафів). Леви також виступають на захист своїх левиць в боротьбі, і, на жаль, багато гинуть.

Опис левів

Леви мають шикарну гриву, від жовтого до помаранчевого кольору, у деяких хижаків триколірна забарвлення як на фото. Такий густоті позаздрить будь-який хто має рідкісний волосся. На хвості шерсть коротше, на кінчику його ніби маленька пензлик для малювання.

Ці величезні звірі мають анатомічне відмінність між самками і самцями (таке явище називається диморфізм). Вага левів буває приблизно від 170 до 185 кг, левиці важать менше (120-125 кг). Найбільший лев був вагою 375 кг в зоопарку Лондона. Довжиною леви бувають не більш 2м (в середньому 180 см), самки – 150 см. Дивно, що хвіст довжиною не набагато менше приблизно 105 см. Зафіксована рекордна довжина лева трохи більше 300 см.

Розмноження левів

Ці чудові ссавці готові до розмноження з 4 років. Самка теж виношує дитинчат близько 4 місяців. Народжувати маленьких левенят воліє у відокремленому місці, де буде відчувати себе в безпеці. Малюки народжуються з масою тіла від 1 до 2 кг. Очі починають бачити через 7 днів після народження. Інстинктивно самка знає, що якщо часто міняти місце проживання, то запах не накопичиться і не приверне інших хижаків до малюків. Леви вміють спілкуватися за допомогою рухів тіла, наприклад, для того щоб привітати когось вони труться головою об голову один одного, вимовляють гучні звуки, схожі на глибокий рев.

Харчуються хижаки чітко за графіком: спочатку – самці, потім – самки, останніми їдять діти. У день їм необхідно з’їсти близько 18 кг м’яса.

Цих величних хижаків необхідно охороняти за допомогою заповідників та інших проектів із захисту тварин. З 18 століття створюється чимало зоопарків, де мешкає більше тисячі левів.

Посилання на основну публікацію