Коротка інформація про леопарда

Будучи представником хижого сімейства котячих, леопард зберігає ту ж граціозність і спритність рухів, що і домашня кішка. Його численність на африканському континенті змушує владу вести контрольні відстріли. На інших територіях проживання леопард охороняється законами через його малу кількість.

Короткий щільний хутро тварини прикрашений чорним малюнком у вигляді плям або кілець. Загальний фон має жовтий колір або близький до нього. Живіт і внутрішня сторона лап набагато світліше, часто вони білі.

Зустрічаються і зовсім чорні особини. Їх називають пантерами. Схрещування плямистих і чорних леопардів дає потомство, по окрасу в рівній мірі успадковує обох батьків. У чорних кішок народжуються в основному Темна кошенята.

Існує можливість гібридних помісей з ягуарами і левами. У природі таке відбувається дуже рідко, в основному навмисної гибридизацией займаються зоопарки. Однак отримані від таких пар тварини не можуть мати потомство.

Маючи сильні лапи і гострі кігті, леопард відмінно лазить по деревах як сам, так і з спійманої козулі, наприклад. Часто звір ховає недоїдену видобуток високо на дереві. Завдяки плямистої шкурі, що затаївся в кущах або на товстому дерев’яному суку, хижак зовсім непомітний.

На полювання леопард виходить поодинці. Його тактика полягає в нечутному підкраданні до жертви і, після недовгого затаювання, блискавичному стрибку. Якщо кидок не вдався, хижак не стане переслідувати здобич.

Основою раціону леопарда є копитні, але якщо попадеться мавпа, гризун або птах, то все це з’їдається з не меншим апетитом. У голодні часи можуть постраждати і домашні тварини: коні, вівці, собаки.

У південних регіонах проживання леопарди розмножуються круглий рік, а їх північні родичі – в останньому місяці осені або вже на початку зими. Це відбувається завжди дуже помітно з-за, властивих сімейства котячих, криків самців.

Дитинчат самка виношує три місяці. Після цього народжуються 1-2 сліпих кошеня. Лігвом служить відповідна печера або яма під вивернутими корінням великого дерева. Через 2 роки і 5 місяців малюки виростають у дорослих і самостійних тварин.

Безконтрольне полювання на леопардів в XIX столітті привела до зникнення або різкого зменшення чисельності на більшості територій її проживання. Модними манто і шубами з хутра цієї тварини любили похизуватися відомі особистості.

Посилання на основну публікацію