Коротка інформація про козуль

Козулі – це невеликі парнокопитні з сімейства оленячі. Козулі, як і інші представники цього сімейства, красиві, стрункі і рухливі тварини. У них тонкі ноги з копитцями, невеликі вуха і маленький хвіст. У самців є невеликі роги. Довжина тіла косуль зазвичай не перевищує півтора метра, а вага – 60 кг. Забарвлення однотонне, влітку коричнево-руда, а взимку сіра, ззаду біля хвоста є добре помітне біла пляма.

Козулі ще називають козулями і дикими козами, так як вони дуже схожі на кіз. В даний час виділяють два види козулі – європейську і сибірську. Європейська козуля трохи менше сибірської.

Поширення

Козулі мешкають на європейському континенті. Зазвичай вони селяться в змішаних або листяних лісах, на рівнинах, порослих чагарником, а також в горах.

Харчування

Козулі – вегетаріанці. Вони харчуються різною рослинною їжею – травою, листям і молодими пагонами чагарників і дерев, за винятком хвойних порід. Також люблять ласувати грибами, ягодами, горіхами і жолудями. Взимку можуть діставати корм з-під снігу.

Спосіб життя

У теплу пору року козулі тримаються невеликими групами, що складаються з двох-трьох особин. Вранці і ввечері вони пасуться, а коли настає спека, відпочивають в тінистих місцях. Іноді козулі можуть мігрувати, для цього вони об’єднуються у великі стада, чисельністю до 500 особин. Досягнувши місця призначення, стада знову розпадаються на невеликі групки. Взимку козулі можуть об’єднуватися в групи по 20-30 особин.

З середини літа самці влаштовують змагання, щоб добитися уваги самок. Дорослі самці сходяться в жорстоких поєдинках і нерідко завдають один одному досить серйозні поранення. Іноді такі дуелі закінчуються загибеллю одного з учасників поєдинку.

Зазвичай раз на рік у самки народжується один або два дитинчати з плямистої забарвленням і вагою близько одного кілограма. Вагітність триває від 6 до 10 місяців. Перші сім днів малюки залишаються там, де вони народилися, сховавшись в густій ​​високій траві. Плямисте забарвлення дозволять їм залишатися непоміченими. Через тиждень після появи на світ дитинчата здатні слідувати за своєю мамою. Косуля годує своїх малят молоком приблизно до трьох місяців, але вже з місячного віку вони починають щипати і молоду зелень. Дорослими козулі стають у дворічному віці.

Тривалість життя самців може досягати 16 років, а самок – 12 років.

Посилання на основну публікацію