Коротка інформація про бурундуків

Бурундуки – це невеликі гризуни, які відносяться до сімейства білячі. У них невелика голова з маленькими вушками, короткі лапи і довгий пухнастий хвіст. Довжина тіла, в залежності від виду, може коливатися від 5 до 15 см, а довжина хвоста – від 7 до 12 см. Шубка у бурундуків забарвлена ​​в бурий колір з червонуватим або сіруватим відтінком. Характерна особливість всіх бурундуків – це наявність на спині п’яти темних смужок, що чергуються зі світлими смугами.

Поширення бурундуків

Зараз в природі існує 25 видів бурундуків. Більшість цих видів живе в Північній Америці, і тільки один вид зустрічається в Євразії.

Улюблені місця проживання бурундуків – це густі ліси. Їм подобається жити серед дерев, чагарників і бурелому – там, де можна швидко сховатися від хижих звірів і птахів. Бурундуки часто селяться біля водойм – вибираючи густі зарості вздовж лісових струмків і річок.

Харчування

Раціон бурундуків досить різноманітний. В основному – це рослинна їжа, але іноді звірята урізноманітнюють своє меню тваринною їжею, поїдаючи комах.

Бурундуки охоче їдять різні насіння, лісові ягоди, деревні нирки, жолуді, гриби і траву. Дуже люблять кедрові і лісові горіхи.

Якщо бурундуки поселяються поруч з сільськогосподарськими полями, то регулярно навідуються туди, поповнюючи свій раціон кукурудзою і горохом, насінням соняшнику, пшениці гречки. Із задоволенням ласують садовими фруктами і ягодами.

Спосіб життя

Бурундуки люблять самотність. Кожен бурундук будує собі затишну нору. Нора зазвичай складається з довгого ходу, в кінці якого розташовується розширена камера – це кімнатка, в якій і живе бурундук. Щоб в кімнаті було тепло і затишно, бурундук застилає підлогу м’якою сухою травою. Крім кімнати в норі є одна або дві кладовочки, в які звірок складає свої запаси, і один або два порожніх ходу – це туалети. Вхід в нору бурундука зазвичай добре замаскований, і знайти його досить важко.

Нора має велике значення в житті бурундука. У теплу пору року звірок в ній спить, ховається від спеки чи дощу. Бурундуки не люблять дощі і похмурі дні, вважаючи за краще перечікувати негоду в норі. Зате теплими сонячними днями вони дуже активні – бігають по деревах у пошуках корму і гріються під променями сонця.

З наближенням осені бурундуки починають робити запаси. Вони набивають повні щоки зернами або горіхами і відносять їх у свої кладовочки. Роблячи запаси на зиму, бурундуки не змішувати їх – зерна, горіхи, гриби і ягоди звірята складають в окремі купки. У одного бурундука в коморі може перебувати до 6 кілограмів запасів.

Коли настає зима, бурундуки ховаються в свої нори і сплять там, згорнувшись клубочком. Іноді бурундуки прокидаються і навідуються до своїх кладовочки, де ласують заготовленими запасами.

Навесні бурундуки виходять з нір і живуть своїм звичним життям.

Один або два рази на рік у самочки народжується чотири або п’ять дитинчат, але іноді і більше. Перший час малюки сидять в норі. Виходити назовні вони начитають тільки тоді, коли добре підростуть. Мати стежить за дитинчатами, а в разі небезпеки подає особливий сигнал. Почувши його, дитинчата швидко ховаються в нору.

У природі бурундуки рідко живуть більше трьох років. Але в домашніх умовах можуть доживати до 10 років.

Посилання на основну публікацію