Коротка інформація про бобрів

Бобри відносяться до ряду гризунів, сімейство Бобрових. Ці ссавці діляться всього на два види: бобер звичайний і канадський. Перший більш поширений в Монголії, зонах Балтійського і Атлантичного узбережжя. Другий мешкає В Північній Америці. Кожен з них ділиться на свої підвиди.

Зовнішній вигляд бобрів

Серед всіх гризунів, бобри є одними з найбільших. Вага може досягати маси 33 кг, а довжина – 1,2 метра. Кінцівки вкорочені, передні слабкі. На пальцях є спеціальні перетинки, за допомогою яких бобер вільно плаває під водою. Досить сильні кігті. Веслообразний хвіст в середньому досягає довжини в 25 – 30 см, а ширина – 15 см. Волосся на хвості немає, тільки біля основи. Вся шерсть досить жорстка. Вуха невеликі, трохи виступають з-під вовни. Під водою вуха і ніздрі замикаються. Зуби зазвичай без коренів; тільки у старих представників виду іноді з’являються слабкі корінні зуби. Додавання бобра засноване на його напівводного способу життя.

Активність бобрів

Селяться бобри біля водойм. Широкі і швидкоплинні річки, а також водойми, які в холодні пори повністю промерзають, не підходять під життєдіяльність цих гризунів. Вони вважають за краще озера, ставки, повільні річки, водосховища, кар’єри. Необхідна кустарна і трав’яниста берегова рослинність, яка є постійним джерелом живлення. Статура бобрів робить з них прекрасний нирців. Під водою все їх життєві функції стабільно підтримуються протягом 10-15 хвилин, так як великі розміри печінки і легенів дозволяють робити запаси повітря. А ось на суші їх руху трохи загальмовані.

Живуть вони як поодинці, так і сім’ями. Ділянка, на яких ґрунтується родина (5 – 8 особин) займається протягом життя декількох поколінь. Розміри цієї зони залежать від кількості представників в сім’ї і площі водойми: невелике озеро може бути притулком для холостого бобра або цілої сім’ї, в великих водоймах можуть жити відразу кілька сімей. На суші бобри далеко не віддаляються від будинку. Їх спілкування базується на позах, удару, криках і спеціальних пахучих міток. Особлива активність спостерігається в вечірні та нічні години.

Нори, які і є їх житлом, розміщуються лише на крутих берегах або обривах. Потрапити туди можна тільки під водою. Нори представляють цілу систему лабіринтів з декількома входами. Бобри – дуже надійні будівельники. Всі ходи міцно утрамбовуються. Житлова зона знаходиться на метровій глибині. Пол завжди вище рівня води, адже коли вода в річці піднімається, бобер, зіскрібаючи ресурси зі стелі, стабілізує ситуацію.

Бобри знамениті своїми греблями. Вони будують її виключно на водоймах, які нестабільні по відношенню до рівня води. Основа – гілки, мулом, глина та інші ресурси, які бобри добувають на суші. Ці споруди допомагають регулювати рівень води у водоймах для заощадження цілісності будинків. Для будівництва бобри вибирають місця, де до берега близько ростуть дерева, адже не доводиться віддаляться від житла на великі відстані в пошуках необхідного матеріалу.

Харчування бобрів

Основа харчування бобрів – кора дерев і інша рослинність. Як правило, раціон складається не з одного виду дерева, а з декількох. Для переходу з одного режиму харчування на інший, боброві потрібен певний адаптаційний період. Люблять вербу, березу, липу, черемху. Дуб не їдять, але беруть як базу під будівлі, обожнюють жолуді. Всі запаси зберігають під водою.

Розмноження бобрів

Самки бобрів плодяться один раз в рік, призводять від 1 до 6 особин. Вагітність триває близько 100 днів, а спаровування відбуватися безпосередньо під водою. Дитинчата важать приблизно 0,5 кг. Через два дні після народження вони вже можуть плавати, адже самка всьому вчить на самому ранньому періоді. Через 2 роки бобри стають зрілими і залишають будинок.

Посилання на основну публікацію