Коротка інформація про їжачка

Звичайний їжак – це невеликий звірок, поширений в багатьох областях Євразії. Довжина тіла їжака зазвичай не перевищує 30 см, хвіст короткий, вуха невеликі, передні лапи коротші задніх, мордочка витягнута, очі маленькі.

Головна особливість їжака – це голки на спині, які служать захистом від хижаків. Голки у їжака до 3 см в довжину і порожнисті усередині, пофарбовані нерівномірно чергуються ділянками коричневого і бежевого кольорів. Шерсть жорстка, бура, забарвлення може варіювати від бежевій до коричневої.

Поширення і місця проживання

Їжаки звичайні поширені в центральній і західній частинах Європи, в Сибіру, ​​Малій Азії, на Британських островах і в деяких інших регіонах.

Житла їжаків досить різноманітні. Вони живуть в негусто лісах, уздовж річок, серед чагарників чагарників, в полях і навіть в міських парках. Біля боліт і в густих хвойних лісах їжаки зазвичай не селяться.

Харчування їжаків

Їжак звичайний невибагливий. Цей звір всеїдний, харчується і тваринної, і рослинною їжею. Він охоче поїдає різних безхребетних – жуків, коників, дощових черв’яків, слимаків, равликів, гусениць, дуже рідко може з’їсти жабу або ящірку. Якщо їжак знайде на землі пташине гніздо, то може поласувати яйцями. Влітку і восени звірок доповнює свій раціон лісовими фруктами і ягодами.

Спосіб життя

Їжаки активні в нічний час доби, а вдень віддають перевагу спати в своїй норі. Їжакова нора – це невелике заглиблення в землі серед коренів дерев або кинута нора якогось гризуна. Щоб було м’якше і затишніше, їжаки вистилають нору сухою травою, мохом або листям.

З настанням сутінків їжаки виходять на прогулянку і на пошуки їжі. В цей час доби вони досить рухливі і активні. Їжаки можуть швидко бігати, стрибати і навіть плавати. Голки, порожнисті усередині і заповнені повітрям, дозволяють їжакам добре триматися на воді.

З настанням холодів ці тварини впадають в сплячку. У жовтні вони зазвичай забираються в свої нори, закривають вхід сухою травою і засипають до середини весни. Коли стає досить тепло і повітря прогрівається до 15 ° С, їжаки виходять з нір. Зазвичай це відбувається в квітні.

Влітку у їжачихи народжуються їжачинята. Вона забирається в свою нору і самостійно доглядає за ними. Самець не допомагає їй у вихованні дітей. Їжачата народжуються сліпими, голими і без голок. Але вже через кілька годин голки з’являються на спинках їжачків. Спочатку вони м’які, але з часом тверднуть. Найчастіше у їжачихи народжується чотири їжачки. Їжачиха годує їх молоком приблизно місяць, а потім вони переходять на звичну для дорослих їжаків їжу і стають самостійними.

Живуть їжаки не дуже довго. У природі – до 5 років, а в умовах неволі – до 10 років.

Цікава інформація

  • Їжаки не роблять запасів на зиму.
  • У дорослого їжака на тілі налічується приблизно 6000 голок.
  • Їжак може бігати зі швидкістю приблизно 11 км / год.
  • Їжаки нечутливі до деяких отрут. Відомі випадки, коли їжак з’їдав отруйну змію і залишався живим.
Посилання на основну публікацію