Інформація про бобрів

Бобри – одні з найбільших гризунів на планеті. У природі існує 2 види тваринного: бобер європейський, який розселений по всій території Євразії, і канадський, що проживає в Північній Америці.

Вони дуже схожі зовні і звичками, однак недавно вчені з’ясували, що види розрізняються на генетичному рівні: звичайний бобер має 48 хромосом, тоді як канадський – 40. Така відмінність визначає неможливість їх схрещування.

Цей гризун в довжину виростає до 1 метра без урахування довжини хвоста, яка становить 0,4-0,5 метрів. Важить дорослий молодий бобер в середньому 30-32 кг, а старий може важити до 45 кг, так як ці тварини ростуть все життя.

Велика голова з вузькою мордою, маленькі вічка і вушка, спереду 2 великих виступаючих різця. Хутро у тварини найчастіше коричневого кольору, але бувають темно-руде, коричневі і навіть чорні бобри. Довгі блискучі грубі волосся зверху і м’який ніжний густий підшерсток забезпечують цьому гризуна сухість і тепло навіть в суворі зими. Бобри ретельно доглядають за своєю «шубою» – вони розчісують її роздвоєним кігтем задніх лап, одночасно змащуючи спеціальним жировим секретом, завдяки якому хутро не промокає у воді. Від холоду захищає також товстий шар подшкурного жиру.

П’ятипалі лапи маю спеціальні перетинки між пальцями, сильні потовщені кігті.

У бобра дивовижний хвіст – плоский, як весло, без шерсті, покритий роговими лусочками з роговим «кілем» по середній лінії.

Зуби у бобрів особливі – самозаточуванны.

Спосіб життя і харчування бобрів

Бобри – напівводні гризуни. На суші вони незграбні і повільні, зате в воді швидкі, спритні плавці, відмінні нирці. Вони чудово пристосовані до води: лапи з перетинками, плоский хвіст-весло, прозорі повіки, які захищають очі і дозволяють відмінно бачити під водою, губні нарости позаду головних різців дозволяють точити деревину в воді, при цьому захищаючи ротову порожнину. Під водою можуть знаходитися до 15 хвилин, пропливаючи часом до 1 км.

Ці тварини – суворі вегетаріанці. Харчуються деревиною, вважаючи за краще м’які породи – осику, вільху, вербу, березу. Також їдять листя, гілки, молоді пагони, осоку, латаття, водяні лілії.

Дуже миролюбні, вважають за краще йти від небезпеки, але бувають випадки відкритого нападу, тоді противнику доводиться несолодко – бобри сильні бійці, якщо вже вступили в сутичку (що трапляється вкрай рідко), то борються люто і відважно.

Бобри ведуть присмерк нічний спосіб життя. На волі живуть до 20-25 років, в неволі – до 35 років.

Боброве сімейство

У сімействі бобрів царює матріархат. Самка – головна, вона і зовні більша за самця. З’єднавшись одного разу, вони залишаються вірними один одному протягом всього життя. Вчені, які вивчають повадки бобрів, прийшли до висновку, що навіть в разі смерті одного з партнерів, другий часто вже не обзаводиться повторно парою, а назавжди залишається один.

Парування відбувається у воді (часто під льодом) в лютому. Через 3,5 місяця народжується від 2 до 6 покритих шерстю дитинчат вагою 500 грам. Уже через кілька днів вони вміють плавати, через пару тижнів починають харчуватися листям і тонкими стеблами, хоча материнське молоко отримують до 3 місяців.

Повна сім’я складається з головної самки, самця-батька, торішнього виводка і бобрят поточного року. Молодняк покидає сім’ю тільки на 3 році життя. Живуть вони дуже дружно, не б’ються за їжу, разом будують хатки і греблі.

Бобри мають вищу гідроінженерну освіту?

Протягом усього життя вони будують греблі, вибираючи найбільш правильні місця, використовуючи точні технології і вивірені розрахунки. Вчені дивуються таким здібностям і сьогодні. До сих пір не ясно, як бобри вимірюють відстань або вага будівельного матеріалу, але вони ніколи не роблять помилок. Їх греблі настільки міцні, що можуть витримати вагу коня. Бобри строго стежать за цілісністю своїх споруд, відразу ремонтуючи пошкодження.

Для побудови використовуються не тільки стовбури повалених бобрами дерев (мають характерну форму пісочного годинника), але і гілки, каміння, мул, глина.

Для житла вони риють нори – це складні лабіринти, або будують хатки – надводні споруди з гілок, скріплених мулом і глиною. Вхід в оселі завжди розташовується під водою.

Цікаво, що в хатках часто поселяються «квартиранти» і мирно живуть разом з бобровим сімейством. Це – водяний вуж, водяна полівка, хохулі.

Бобри – дивно охайні тварини. Вони завжди містять житло в чистоті, оговтуються поза домом, виносять назовні залишки їжі.

Територія, яку використовують бобри під будівництво гребель і хаток, знаходиться в одноосібному користуванні одного сімейства багато десятків років. Бобри позначають «свої» місця бобровій струменем – темної пахучої маслянистою рідиною. Цікаво, що цей секрет високо цінують парфумери, використовуючи його для додання особливої ​​стійкості духам.

Сьогодні бобри занесені в Червону книгу. Ведуться активні роботи по відновленню практично знищеної заради цінного хутра та бобрового секрету популяції.

Посилання на основну публікацію