Доповідь про зубра

Зубри – це величезні тварини, що відносяться до загону парнокопитних. Мужній і величаве тварина ще зовсім недавно могло назавжди зникнути з лиця нашої планети з вини людини, але в даний час їх популяція поступово збільшується.

Зовнішність зубра дуже схожа на вигляд буйвола, але тварина має більш масивну передню частину тіла, а на загривку тваринного виділяється великих розмірів горб. Тіло зубра покрите густою, короткою коричневою шерстю. На голові розташовуються могутні роги, службовці головною зброєю звіра. Зубр є найбільшим ссавцем в Європі. Вага самців досягає 850-900 кг. Незважаючи на таку значну масу він здатний долати перешкоди заввишки понад 2 метри.

Ще 500 років тому середовищем існування зубрів була вся європейська територія, але популярність полювання на цих тварин поставила їх на межу вимирання. До початку минулого століття їх популяція скоротилася до кількох десятків. Урядами багатьох східноєвропейських країн були створені спеціальні заповідники з метою зберегти цих тварин для майбутніх поколінь. Найбільший і найпопулярніший з них – Біловезька Пуща, що розкинувся на території двох держав – Білорусі та Польщі. В даний час чисельність зубрів налічує всього 3000 особин, яких можна зустріти в республіці Білорусь, Польщі, Росії та в країнах Балтії.

Тварини ведуть стадний спосіб життя, тримаючись за 5-15 особин. Сувора стадна ієрархія дозволяє найсильнішим самцям вибирати кращих самок, проте, в стаді панує матріархат на чолі з найстарішою самкою. Харчуються зубри вранці і ввечері, а день у них проходить у відпочинку. За добу дикий зубр споживає до 50 кг корму.

Вагітність самок протікає 9 місяців і навесні народжується одне дитинча масою до 25 кг. Перші півроку свого життя він харчується молоком матері. За цей час самка захищає своє дитинча від дорослих самців і різних хижаків. Найбільш небезпечним ворогом зубрів виступають вовки. Середня тривалість життя цих тварин в неволі становить 20-25 років.

Посилання на основну публікацію