Доповідь про зебру

Зебра – це парнокопитна тварина, яке є однією з різновидів коней. У всіх зебр є одна загальна відмінна риса – чергуються чорні і білі смуги по всьому тілу. Довгий час вчені-зоологи вважали, що така незвичайна забарвлення тварин всього лише засіб маскування, проте зовсім недавно з’ясувалося, що незвичайні смуги на тілі тварини відлякують муху це-це. Комаха сприймає тварина як чорно-білий неїстівний об’єкт. Смуги захищають тварину від перегріву – чорні нагріваються сильніше, білі слабкіше. Так само по чорно – білим смугам тварини розрізняють один одного.

Розміри зебр самок і самців розрізняються. Самки зазвичай бувають менше самців.

Максимальна висота зебр в холці становить 1,5 метра, довжина до 2 метрів, хвіст може виростати до 50 сантиметрів. Вага тварини може досягати до 350 кг. Якщо порівнювати зебру і кінь, зебра, звичайно, програє в розмірах. Зебри живуть 25-30 років, при утриманні тварин в зоопарках тривалість життя може досягати 40 років.

Місцем проживання зебр є африканський материк. Залежно від ареалу проживання зебри підрозділяються на рівнинних, гірських та пустельних. Стадо зебр зазвичай мешкає разом зі стадами жирафів і антилоп. Таким чином, вони рятуються від хижаків, яких в Африці зовсім не мало.

Зір у зебр не надто розвинене, проте вони володіють хорошим нюхом, що дозволяє вчасно виявити ворога.

Усередині кожного стада зебри діляться на окремі табуни. У табун входить 1 самець і 5-6 кобил з дитинчатами. Самець охороняє свій табун і в разі небезпеки завжди приходить на допомогу. Зебри дуже доброзичливі тварини, в нашій країні тварину можна зустріти практично в кожному зоопарку. Однак при своєму поступливим характером зебра тварина дика і ще нікому не вдалося її осідлати.

У моменти небезпеки зебра може розвивати величезну швидкість для тваринного 60-65 км/год.

Зебри харчуються рослинною їжею – трава, чагарники, листя дерев. Так само їм необхідно випивати близько 10 літрів води в день. При висиханні джерела води зебри виривають копитами ями глибиною до 50 см, які поступово наповнюються водою.

Самка досягає дітородного віку в 3 роки. Розмноження у зебр відбувається круглий рік, але частіше дитинчата народжуються в сезон дощів. У цю пору року дуже багато рослинності і немає проблем з кормом. Вже через годину після народження маленький лоша ходить на своїх копитах. Перший рік лоша харчується молоком матері і травою. На жаль, не всі потомство виживає. Більшість лошат стають жертвами нападу левів, гієн, крокодилів.

Останнім часом популяція зебр на Африканському материку різко скоротилася.

Посилання на основну публікацію