Доповідь про ховраха

Один з видів гризунів, які мешкають в більшості місць нашого світу це ховрах – невеликий звірок, який може завдавати шкоди сільському господарству, також може переносити деякі захворювання. Тому на нього ведеться полювання, щоб він не шкодив сільському господарству.

Розміри ховраха не найбільші, довжина його тіла різниться від 14 см до 27 см, іноді розміри можуть досягати 35 см. Самки, як правило, менше за розміром і за вагою, ніж самці. Самці зазвичай важать близько 200 грам, особливо великі особини можуть досягати 1 кг. Саме тіло витягнуте, вкрите шерстю, в більшості шерсть ховраха сіра або коричнева, але іноді шерсть буває різних кольорів, від зеленого до попелястого. Очі ховраха невеликі, присутній хвіст, довжина якого від 5 см до 24 см, у деяких особин є мішки за щоками, завдяки їм звір може переносити припаси.

Ховрах вміє рити нори, будова його щелепи сприяє цьому, лапи також в цьому допомагають, при цьому задні лапи довші за передні, а на кінчиках кінцівок є кігті. Крім того, тварина для спілкування подає писк, який нагадує людський легкий свист, завдяки цьому можна визначити, де знаходиться ховрах, щоб він не нашкодив сільському господарству.

Зазвичай ховрах мешкає помірному кліматичному поясі, крім того, звірка можна зустріти в лісі, степах і лісотундрі, але ховрах вважає за краще селитися в відкритих місцях. Звірятко намагається вести наземний спосіб життя, вони можуть викопувати нори, де іноді ховають запаси і рідко тікають далеко від свого житла. Ховрахи активні ніж днем, ніж вночі. Зазвичай вони селяться колоніями по 20-30 особин, причому кілька звірків вартують вхід в нору, якщо вони помічають загрозу – вони подають сигнал іншим ховрахів.

Раціон харчування ховрахів становить рослинна їжа, наприклад коріння кульбаб, пагони деяких рослин. Також вони їдять ягоди і гриби, маленькі комахи і падаль.

Розмноження ховрахів триває недовго, вагітність триває близько 30 днів, також самки можуть народжувати тільки один раз в рік, на світ з’являється від 2 до 14 дитинчат, зазвичай близько 8, залежить це від місця проживання і кількості їжі.

У ховрахів також є особливість – зимова сплячка. Як правило, вона триває близько 6 місяців, це знову ж таки залежить від місця проживання.

Посилання на основну публікацію