Доповідь про варана

Варан – рептилія, що належить до роду ящірок. Від інших представників цього роду відрізняється закістенілим черепом, який оберігає мозок від можливих пошкоджень, і унікальною анатомією серця. Мешкає переважно на територіях з теплими кліматичними умовами. Як і крокодили, він під час ходьби сильно згинає хребет, тому здається незграбним. Але це помилкове уявлення. Насправді він може швидко бігати по будь-якій поверхні і підійматися на гілки.

Всього в природі налічується понад 70 різноманітних видів варанів. Їх можна зустріти в піщаних пустелях, вологих тропічних лісах і на узбережжях водойм. Довжина найбільш дрібних досягає 28 сантиметрів, а найбільших – 3 метрів. Деякі з них нечисленні, оскільки люди винищують їх, полюючи за міцною шкірою, що має гарний малюнок і приємну фактуру. З неї виготовляють ексклюзивні сумки, аксесуари і дороге взуття.

Варан володіє довгастим тілом, захищеним лускою, і витягнутою головою із закругленою мордою. Добре розвинені очі знаходяться у нього з боків голови, покритої дрібними чешуйного щитками. Великі вушні отвори відкриті. Шия подовжена. На напіввипрямлених кінцівках є по 5 пальців з кігтями, вигнутими на кінцях.

Хвіст у варанів дуже м’язистий. Його довжина часто така ж, як і у тіла. Він нерідко застосовується як засіб оборони від ворогів. Крім того напівводним видам він допомагає плавати, а деревним – чіплятися за гілки і виступи на стовбурах.

Лише окремі види варанів віддають перевагу рослинною їжею, інші ж їдять дрібних ссавців, рибу, молюсків, ракоподібних, яйця, комах, падло, змій та інших ящірок. Їхні укуси небезпечні для великих тварин і людей, оскільки стають причиною хвороби і смерті. Молоді особини навіть не гребують іноді ласувати своїми побратимами.

Варани переважно активні вдень, вночі ж ховаються в нори. Через агресивного характеру живуть поодинці. Як і інші рептилії, є яйцекладущими (кількість яєць залежить від віку самки, яка зробила кладку). Інкубаційний період у них тривати 9-10 місяців. Про своїх крихіток не дбають зовсім, і тим відразу після вилуплення доводиться вчитися самостійності. У неволі розмножуватися не бажають.

Посилання на основну публікацію