Доповідь про морського леопарда

Морський леопард – один з видів тюленів. Його зображення є на австралійській монеті номіналом в 1 долар. Мешкає він в холодних антарктичних морях. Є хижаком, оскільки полює на теплокровних хребетних. Однак майже половину його щоденного раціону складають дрібні рачки (тобто криль), яких він відфільтровує від води завдяки особливій будові бічних зубів. 35% в харчуванні морського леопарда займають інші тюлені, 10% – молоді пінгвіни і 10% – риба і головоногі.

Середня вага дорослих особин морського леопарда 350 кілограмів, довжина тіла – близько 3 метрів. Самки більші за самців: їх вага може досягати 400-600 кілограмів, а довжина тіла – 4-4,5 метрів.

За зовнішнім виглядом морський леопард сильно відрізняється від своїх родичів. Наприклад, жировий прошарок у нього значно менше, ніж у інших тюленів, тому йому доводиться вести рухливий спосіб життя. Крім того для даного хижака характерні подовжене обтічне тіло, порівняно маленька плеската голова без зовнішніх вушних раковин, величезна паща з сильними щелепами і гострими іклами, довгі передні лапи-плавники.

Забарвлення його шкури неоднорідний: голова, спина і боки темно-сірого кольору, а черево – сріблясто-білого. І на голові, і на боках тварини є численні темні плями, через які воно і отримало назву «морський леопард».

Незважаючи на свої значні розміри морські леопарди у водному середовищі дуже стрибучі, спритні і маневрені, здатні глибоко пірнати і півгодини обходитися без повітря. Тому намагаються нападати на жертву в воді. Якщо ж їй вдається врятуватися втечею і вибратися на лід, то вони незграбно переслідують її і там.

Тривалість життя морських леопардів – близько 25-26 років. У молодому віці ці хижаки об’єднуються в невеликі групи, але, досягнувши статевої зрілості, живуть на самоті. Вдень вони вважають за краще просто лежати на крижинах, а ось вночі вирушають на полювання. Влітку зазвичай мігрують до південних антарктичним узбережжям, а взимку – до північних.

Цікаво, що статевозрілими самки морського леопарда стають на три роки, а самці – в чотири. Особи протилежної статі контактують між собою лише в період спарювання.

Самки цих морських хижаків народжують одного дитинчати. Мати вигодовує малюка власним молоком місяць, а потім, навчившись плавати, він змушений добувати їжу самостійно.

Посилання на основну публікацію