Доповідь про манула

Цей дикий кіт живе в степах Азії. Свій зовнішній вигляд він не змінив через 20 тисяч років, з часу свого утворення.

Зовнішній вигляд

Його величина приблизно дорівнює домашнім котам і кішкам. Довжина його тіла становить не більше 65 сантиметрів, довжина хвоста 31 сантиметр, вага ж не перевищує шести кілограмів. Головна відмінність манула від кота – пишний шар вовни, потужні лапи і своєрідні вуха. Вони трохи закруглені і ростуть по обидва боки голови, з яких звисають пасма досить довгого волосся. Його забарвлення залежить від місця проживання, проте в будь-якому місці їх проживання, на сірій шерсті кінчики білого кольору, що здатне створити враження того, що кота занесло снігом. На спині протягнуті близько семи чорних смуг, їх ширина приблизно 1 сантиметр. Його хвіст сірий, а на закінчення чорний з смужками.

Повсякденне життя

Манули водяться на відкритих просторах. Вони живуть поодинці, а полюванням займаються вночі, як і більшість хижаків. Його мета полювання – всілякі гризуни. Манул вельми повільний у рухах і рідко здатний наздогнати жертву. Закінчивши полювання, кіт воліє відпочивати в житло, розташованому часто в ущелинах скель або ж в чужих норах. Він бачиться з самками виключно в період розмноження.

Через 60 днів після спарювання, самка приносить потомство – кошенят. Як правило, у неї з’являються близько шести кошенят. Їх маса становить близько 250 грам, середня довжина – 12 сантиметрів. Коли кошенятам виповнюється 3 або 4 місяці з дня народження, вони стають мисливцями. Після настання десятимісячного віку, кошенята, вже дорослі, залишають матір. Тривалість їх життя приблизно 12 років.

Червона книга

Число особин манула з недавнього часу стала трохи знижуватися. Виходячи з джерел останніх повідомлень за 2011 рік, в заповідники під назвою Даурський, було зафіксовано від десяти до тринадцяти тисяч котів. Встановлювати ж спостереження за ним в інших областях проблематично, так як манул вміє належним чином маскуватися. Головною причиною загибелі манулів є людський фактор: поширенні хімічних отрут, які використовуються проти мишей. Гризунів в свою чергу споживають коти. Також на це впливають капкани і пастки, в які потрапляють особини. І плюс до всього – природні вороги котів, вовки і сови.

Посилання на основну публікацію