Доповідь про лісову мишу

Лісових мишей практично не можна відрізнити від польових мишок. Недосвідчений спостерігач не помітить між ними різниці, але вона присутня.

Якщо придивитися уважніше, то можна помітити, що лісові миші трохи більше своїх польових братів. Доросла особина в довжину може досягати 12 сантиметрів. Крім того, у неї дуже довгий хвіст, по довжині він може бути навіть більше тіла мишки. Її величезні очі схожі на глянцеві бісеринки. Ще у мишки стоять вушка. Взагалі, миші володіють відмінним слухом, який допомагає їм своєчасне ховатися від ворогів.

Зазвичай шерсть цих гризунів руда, уздовж спини йде коричнева пляма. А живіт, навпаки, білого кольору, іноді має жовтий відтінок. Зазвичай у польових мишей між передніми лапами можна побачити жовта пляма овальної форми або у вигляді смужки.

Уже з назви – «лісові» зрозуміло, що ореол проживання тварин – ліси Європи і Туреччини. Крім того, такі особини живуть на Алтаї, в Казахстані та Китаї. Цей вид можна зустріти і в степах на півдні, навіть незважаючи на те, що масивів лісових там немає. Ці гризуни люблять сільськогосподарські угіддя, особливо зернові посіви. Іноді цей вид можна побачити і на островах Середземномор’я, і ​​в гірській місцевості Африки.

Миші вважають за краще селитися в старих лісах, де є густі кущі. Свої нори викопують в коренях, але можуть оселитися в сухій траві або опалому листі. Якщо вони виявляють природні укриття, то можуть оселитися в них.

Миша все життя мешкає в нірці, яку сама риє в землі біля коріння. Нора – це особлива система «приміщень» і ходів, причому у кожного приміщення є своє призначення. У норі обов’язково є гніздовий і не одна комора, де гризун тримає зимові припаси. У коморах зазвичай величезна кількість кормів – одна особина заготовлює на зиму близько 4 кілограмів всіляких запасів.

Через те, що лісові миші маленькі і верткі, побачити їх – великий успіх для спостерігача. Зазвичай навіть при невеликому, але підозрілому шереху цей гризун ховається і завмирає, з усіх своїх сил намагаючись, щоб його не помітили.

Харчується миша досить різноманітно. У її раціон включені жолуді, всілякі горіхи, насіння і інший корм, що складається з рослин. Різноманітність дуже залежить від сезонності, наприклад, восени миша харчується переважно жолудями. Якщо корму немає, що гризун може харчуватися плодами дерев. Навіть незважаючи на те, що вони не настільки поживні як, наприклад, горіхи, для гризуна це – якісний корм. Велике лакомство- гриби, але харчуються миші незачепленими шкідниками грибочками.

Чи не відвернуться миші від тваринних кормів – з превеликим задоволенням з’їдять комах. А якщо знаходять кладку птахів, то можуть поласувати і яйцями.

Розмножуються миші тільки в теплу пору. З березня по вересень гризун призводить близько 4 приплодів. У кожному може бути до шести мишенят. Мишачі дітлахи швидко ростуть – в місяць вони вже самі можуть добувати собі їжу і виділяються серед дорослих гризунів тільки розмірами.

До трьох місяців гризуни вже можуть самі приводити потомство. Через швидке розмноження вони швидко займають ареали проживання, якщо там відсутня велика кількість ворогів. Головними ворогами мишей є сови, соколи і лисиці.

Посилання на основну публікацію